Ābolu sulā marinēta cūkgaļas pīne, buberts ar ķīseli, cāļu akniņas - Sarmītes receptes

Sarmīte Brūvere ir 400 briežu liela ganāmpulka un māju „Jaunozoli” saimniece Umurgas pagasta Limbažu novadā. Sarmīte ir arī īsta zāļu sieva. Zina gandrīz visu par zāļu tējām. Sarmītes vīrs mājās darina ābolu vīnu. Vasaras sezonā Sarmīte audzē zemenes, kuras iemīļojis Mārtiņš Rītiņš. Viņam tiek arī saimnieces kartupeļi un citi lauku labumi. Sarmīte ir ārkārtīgi jauka un pozitīvi noskaņota sieviete. Ar saviem konservējumiem un citiem gardumiem iepriecina veco ļaužu pansionāta iemītniekus. Sarmīte ir Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībniece. 

Uzkoda

"Prātiņ mājās nāc!" - Vinegrets un kartupeļu pankūciņas - ar biezpienu un siļķi un ar cāļu akniņām bekonā

  • Kartupeļi
  • Biezpiens
  • Krējums
  • Kaņepes
  • Siļķe
  • Dilles
  • Cāļa aknas
  • Žāvēts bekons
  • Bietes
  • Burkāni
  • Marinēti gurķi
  • Skābi kāposti
  • Olīveļļa
  • Sāls

Sarīvē kartupeļus uz dārzeņu rīves, cep mazas pankūciņas. Samaisa biezpienu ar krējumu, uzliek uz atdzesētas pankūkas, uzber kaņepju aizdaru, uzliek mazu siļķes gabaliņu un dilles. Cāļa aknu apcep sviestā, atdzisušu ietin bekona šķēlītē, uz straujas uguns apcep brūnu, liek uz mazās kartupeļu pankūciņas. Pārlej mazliet saldā krējuma.

Vinegretam sagriež nepieciešamos dārzeņus – burkānus, bietes, marinētus gurķus, vārītus kartupeļus, skābus kāpostus. Pievieno dažas karotes olīveļļas. Vēsumā patur ievilkties no četrām līdz sešām stundām.

Galvenais ēdiens

"Agrāk meitām goda vietā, tagad tāda reta lieta" - Kartupeļu biezputra ar grūbām un ābolu sulā marinēta cūkgaļas pīne

  • Cūkgaļas karbonāde
  • Ābolu sula
  • Grūbas
  • Kartupeļi
  • Piens
  • Sviests
  • Sāls
  • Kardamons
  • Smaržīgie pipari

Cūkas gaļas karbonādi sagriež vienādās apmēram divu centimetru platās un 40 centimetru garās strēmelēs. Sapin bizes formā, galu nosien. Ieliek ābolu sulā, marinē apmēram divas stundas. Tad cep cepeškrāsnī apmēram 40 minūtes, kamēr brūnas. Iepriekšējā dienā ābolu sulā iemērktās grūbas liek vārīties, kamēr mīkstas un baltas. Nelielā ūdens daudzumā vāra kartupeļus. Atsevišķi uzvāra pienu, kam pievienots sviests, sāls, kardamons, smaržīgais pipars. Pienu izkāš un pielej sastampātiem kartupeļiem. Biezputru turot uz plīts, lai neatdziest, saputo, lai ir gaisīga. Pasniedz ar baraviku mērci un ceptiem dārzeņiem - ķirbi, kāļiem, burkāniem. Dekorē ar cepta apelsīna šķēlīti un grilētu ķiploku.

Saldais ēdiens

"Gudrās ogas mākonītis" - Buberts ar ķīseli

  • Dzērvenes
  • Ūdens
  • Cukurs
  • Kartupeļu ciete
  • Piens
  • Olas
  • Mannā
  • Vanilīns

Dzērvenes mazā ūdens daudzumā savāra, izkāš, pielej klāt ūdeni, pievieno cukuru un uzvāra. Kartupeļu cieti izšķīdina aukstā ūdenī, ielej dzērveņu ūdens šķidrumā un strauji atdzesē, lai ķīselim neveidotos plēve.

Pienu uzvāra ar cukuru, vanilīnu un saputotiem olu dzeltenumiem. Vārīšanas procesā pievieno mannu. Vāra uz ļoti vārgas uguns 10 līdz 15 minūtes. Beigās iecilā ļoti stingrās putās saputotu olas baltumu. Liek atdzesēties.

Marcipāna masas cepumi

  • Kranča cepumiņi
  • Kokosrieksta skaidiņas
  • Mandeļu plēksnītes
  • Marcipāna masa

Marcipāna masā ieviļā mandeļu plēksnītes un apkārt apveļ kokosriekstu skaidiņas. Liek uz cepamā papīra, cep cepeškrāsnī apmēram 180°C. Atdzesē zem dvielīša, lai nesakalst!

Lai labi garšo!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti