Vīnzinis Jānis Kaļķis atklāja, ka pirmā dokumentētā karstvīna recepte nāk no Anglijas un tās autors bijis Anglijas karaļa Ričarda Otrā šefpavārs. Tā tapusi 14. gadsimta beigās, un šī dzēriena pamatā bija astoņas galvenās sastāvdaļas – kanēlis, ingvers, galangāns, pipari, ciedru rieksti, majorāns, kardamons un paradīzes sēklas jeb rozmarīns.
Laika gaitā dažādās pasaules malās šis dzēriens ticis gatavots arī ar citām, gana neierastām sastāvdaļām, tam pievienojot gan kādu stiprāku alkoholisku dzērienu, gan arī medu, anīsu un pat melno tēju. Ieskaties un izmēģini kādu no citās valstīs iecienītām karstā dzēriena receptēm!
Bet, lai pagatavotu šo dzērienu bezalkoholisko versiju, vīna vietā var izmantot kādu augļu vai ogu sulu.
Ar dažādiem knifiem karstvīna pagatavošanai mājas var iepazīties te.
RECEPTES:
- Skandināvu “Glogg”
- Brazīliešu “Vino Quente”
- Čīliešu kandola jeb “navegado”
- Bulgāru “Grejano vino”
- Franču Kanādas tradicionālais “Caribou”
Skandināvu “Glogg”
- Pudele sarkanvīna
- 2 kanēļa standziņas
- Puse vidēja izmēra ingvera saknes
- 5g apelsīna miziņas
- 7 kardamona sēklas
- 15–16 krustnagliņas
- 80 g cukura
- 50 ml ruma vai konjaka
Sastāvdaļas pilda katliņā un karsē aptuveni 2 minūtes vai līdz brīdim, kad karstvīns “uzmet” pirmo burbuli. Tad ļauj dzērienam stundu nostāvēties, garšvielas nokāš un dzērienu no jauna uzsilda un pilda glāzēs.
Brazīliešu “Vino Quente”
- Pudele sausa sarkanvīna
- 1 apelsīna miziņa
- 1 glāze apelsīnu sulas
- 3 ēdamkarotes citronu sulas
- 100 grami brūnā cukura
- 2 nomizoti, šķēlītēs sagriezti āboli
- 6 krustnagliņas
- 3 kanēļa standziņas
Katliņā ielej sulu un ieber cukuru. Ļauj cukuram nedaudz izkust, tad pievieno vīnu un pārējās garšvielas. Dzērienu silda aptuveni divas minūtes un tad pilda glāzēs.
Čīliešu kandola jeb “navegado”
- 3 lieli apelsīni
- Pudele sausa sarkanvīna (vēlams čīliešu, piemēram, Syrah, Merlot vai Carbernet Sauvignon)
- 150 grami brūnā cukura
- 5 anīsa zvaigznītes
- 5 krustnagliņas
- 1 kanēļa standziņa
- Šķipsniņa sāls
Apelsīnus sagriež ripiņās un liek katlā. Virsū lej vīnu un pieliek visas garšvielas. Uz lēnas uguns silda aptuveni 15 minūtes, līdz cukurs ir izkusis. Tad noņem no uguns, katliņam uzliek vāku un ļauj dzērienam iestāvēties aptuveni 20 minūtes. Pēc tam siltu dzērienu lej glāzēs un pasniedz.
Bulgāru “Grejano vino”
- Pudele sarkanvīna
- 1 litrs melnās tējas
- 2 ēdamkarotes medus
- 3 kanēļa standziņas
- Krustnagliņas – pēc garšas
- Tējkarote nesamaltu piparu
Sastāvdaļas pilda katliņā un uz lēnas uguns karsē, līdz medus izkusis. Liek nostāvēties 10 minūtes, nokāš garšvielas un siltu pilda glāzē.
Franču Kanādas tradicionālais “Caribou”
- 45 ml brendija
- 45 ml degvīna
- 120 ml šerija
- 120 ml portvīna
- 1 kanēļa standziņa
Mazā katliņā pilda visas sastāvdaļas un tās uzsilda. Ļauj 10 minūtes iestāvēties un tad pilda mazās 50 gramu glāzītēs. Dzer siltu.