Svaigi gurķi ar biezpienu
Mazliet sviesta saputo, pieliek biezpienu, krējumu un garenās strēmelītēs saēvelētus svaigus gurķus, pievieno sāli pēc garšas. Pasniedz ar novārītiem kartupeļiem.
Kartupeļu salāti ar gurķiem
Novārītus, atdzesētus kartupeļus sagriež gabaliņos, pieliek sagrieztus skābus vai svaigus gurķus, samaisa ar skābu krējumu, pievieno sāli un garšvielas. Var pielikt arī sakapātu siļķi vai gabaliņos sagrieztu aukstu cepeti.
Sautēti svaigi gurķi
Nomizotus svaigus gurķus pārgriež gareniski uz pusēm, izņem ar tējkaroti sēklu daļas, piepilda tukšumu ar kotlešu masai līdzīgi sagatavotu gaļu, saliek abas gurķu pusītes kopā, pārtin ar diegiem un sautē gatavu krējuma mērcē, kurai pievieno atsevišķi sasautētus, caur sietiņu izrīvētus gurķu vidus. Gataviem gurķiem noņem diegus, pasniedz ar mērci un novārītiem kartupeļiem.
Pikantā mērce
Ņem 1–2 tējkarotes sarīvētu mārrutku, pusi tējkarotes sinepju, vienu karoti citrona sulas, vienu tasi skāba krējuma, pusi tējkarotes lociņu, pusi tējkarotes estragona, pusi tējkarotes gurķu sulas vai sarīvētas gurķu miziņas, sāli un piparus pēc garšas. Visu sajauc kopā un lieto klāt ēdieniem.