Ķirbju pankūkas
Nepieciešams:
- Kilograms ķirbja
- 1 karote sviesta
- 1 glāze piena
- 5 mandeles
- 4 olas
- 100–200 grami cukura
- 1 glāze miltu
- citrona miziņa
Pagatavošana:
Ķirbjus nomizo, uzlej nedaudz ūdens un izsutina mīkstus. Kad atdzisuši, izmaļ cauri gaļas mašīnai. Samaltiem ķirbjiem pieliek ar cukuru saputotus olu dzeltenumus, sarīvētu citrona miziņu, mandeles un miltus, visu labi izklapē. Izklapētajai masai pieliek saputotus olu baltumus, viegli izjauc un cep taukos brūnas. Pasniedz ar ievārījumu.
Cepta viltotā zivs
Labi nogatavojošus ķirbi sagriež kā fileju, marinē ūdenī ar mazliet etiķi un tad apvārta olā un rīvmaizē. Apsāla un labi ietaukotā pannā cep no abām pusēm. Pasniedz ar kartupeļu biezputru.
"Zivs" labi garšošot, ja pirms panēšanas to iespeķos ar speķa kumosiņiem, 1933. gada novembrī vēstīja izdevums "Zeltene".
Ķirbju sacepums
Nepieciešams:
- Kilograms ķirbju
- 80 grami sviesta
- 4 olas
- 3-4 ēdamkarotes cukura
- rīvmaize pēc vajadzības
- sāls
- garšvielas (vaniļa, sarīvēta citronmiziņa vai citas pēc gaumes un situācijas)
Pagatavošana:
Nomizotus, gabaliņos sagrieztus ķirbjus pārlej ar nelielu daudzumu ūdens, pievieno sviestu un sutina, kamēr ķirbis sašķīst. Masu izrīvē caur sietu vai izmaļ dažas reizes caur gaļas maļamo mašīnu, pievieno cukuru, saputotus olu dzeltenumus, garšvielas, rīvmaizi, nedaudz sāls un iecilā saputotus olu baltumus. Liek visu ar sviestu ieziestā un ar rīvmaizi pārkaisītā formā, pārliek sviesta piciņas un cep mērenā siltumā līdz gatavs. Pasniedz ar augļu mērci.
Ķirbju ķīselis
Nepieciešams:
- 500 grami ķirbju
- 300 grami ābolu
- litrs ūdens
- cukurs pēc garšas
- citrona sula vai citronskābe
- 60 grami kartupeļu cietes
Pagatavošana:
Ķirbjus uz sakņu rīves sarīvē, ābolus smalki sagriež un ūdenī izvāra mīkstus, nogaršo, vai pietiek cukura un skābuma. Pievieno atšķaidītus kartupeļu miltus, uzvāra, izlej bļodās un pasniedz galdā atdzesētu ar pienu vai vaniļas mērci.
Materiāls LSM.lv pirmo reizi publicēts 2022. gada 9. novembrī.