Viltotā zivs, sacepums un pankūkas. Ķirbju receptes no pagātnes

Rudens ir laiks, kad savu sezonas uznācienu piedzīvo ķirbji. Zīmīgi, ka tos var gatavot kā saldajos, tā sāļajos ēdienos, atliek vien izlemt un ķerties klāt. Dažādas ķirbju pagatavošanas receptes aizgūtas no izdevuma "Zeltene" pagājuša gadsimta 30. gadu numuriem.

Ķirbju pankūkas

Nepieciešams:

  • Kilograms ķirbja
  • 1 karote sviesta
  • 1 glāze piena
  • 5 mandeles
  • 4 olas
  • 100–200 grami cukura
  • 1 glāze miltu
  • citrona miziņa

Pagatavošana:

Ķirbjus nomizo, uzlej nedaudz ūdens un izsutina mīkstus. Kad atdzisuši, izmaļ cauri gaļas mašīnai. Samaltiem ķirbjiem pieliek ar cukuru saputotus olu dzeltenumus, sarīvētu citrona miziņu, mandeles un miltus, visu labi izklapē. Izklapētajai masai pieliek saputotus olu baltumus, viegli izjauc un cep taukos brūnas. Pasniedz ar ievārījumu.

Cepta viltotā zivs

Labi nogatavojošus ķirbi sagriež kā fileju, marinē ūdenī ar mazliet etiķi un tad apvārta olā un rīvmaizē. Apsāla un labi ietaukotā pannā cep no abām pusēm. Pasniedz ar kartupeļu biezputru.

"Zivs" labi garšošot, ja pirms panēšanas to iespeķos ar speķa kumosiņiem, 1933. gada novembrī vēstīja izdevums "Zeltene".

Ķirbju sacepums

Ķirbja masa. Attēls ilustratīvs.
Ķirbja masa. Attēls ilustratīvs.

Nepieciešams:

  • Kilograms ķirbju
  • 80 grami sviesta
  • 4 olas
  • 3-4 ēdamkarotes cukura
  • rīvmaize pēc vajadzības
  • sāls
  • garšvielas (vaniļa, sarīvēta citronmiziņa vai citas pēc gaumes un situācijas)

Pagatavošana:

Nomizotus, gabaliņos sagrieztus ķirbjus pārlej ar nelielu daudzumu ūdens, pievieno sviestu un sutina, kamēr ķirbis sašķīst. Masu izrīvē caur sietu vai izmaļ dažas reizes caur gaļas maļamo mašīnu, pievieno cukuru, saputotus olu dzeltenumus, garšvielas, rīvmaizi, nedaudz sāls un iecilā saputotus olu baltumus. Liek visu ar sviestu ieziestā un ar rīvmaizi pārkaisītā formā, pārliek sviesta piciņas un cep mērenā siltumā līdz gatavs. Pasniedz ar augļu mērci.

Ķirbju ķīselis

Nepieciešams:

  • 500 grami ķirbju
  • 300 grami ābolu
  • litrs ūdens
  • cukurs pēc garšas
  • citrona sula vai citronskābe
  • 60 grami kartupeļu cietes

Pagatavošana:

Ķirbjus uz sakņu rīves sarīvē, ābolus smalki sagriež un ūdenī izvāra mīkstus, nogaršo, vai pietiek cukura un skābuma. Pievieno atšķaidītus kartupeļu miltus, uzvāra, izlej bļodās un pasniedz galdā atdzesētu ar pienu vai vaniļas mērci.

Materiāls LSM.lv pirmo reizi publicēts 2022. gada 9. novembrī.

Receptes no pagātnes

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti