Grūbu zupa aukstam laikam

Aukstam laikam piemērots ēdiens ir grūbu zupa senlatviešu gaumē. Izmēģini pagatavot grūdeni ar žāvētu cūkas stilbu, kāršu pupām, burkāniem, kartupeļiem un grūbām pēc Allažu pagasta viesu nama saimnieces Māras Zemdegas receptes!

Sastāvdaļas

  • Žāvēts cūkas stilbs – 1 gab.
  • Burkāni – 2 gab.
  • Selerijas sakne
  • Pētersīļa sakne
  • Vidēja lieluma kartupeļi – 5 gab.
  • Raibās kāršu pupas – 500 g
  • Grūbas – 300 g

Pagatavošana

Cūkas stilbu vāra tik ilgi, kamēr gaļa sāk atdalīties no kaula. Stilbu izņem no katla, gaļu atkaulo un sagriež mazos gabaliņos. Buljonā liek vārīties mazos gabaliņos sagrieztus burkānus, selerijas sakni un pētersīļa sakni. Kad zupa uzmet burbuli, pievieno mazos gabaliņos sagrieztus kartupeļus.

Pupas, kas aptuveni divas dienas pirms zupas vārīšanas ir iemērktas, var vārīt buljonā, tad tās jāpievieno gaļas vārīšanas beigu posmā kopā ar mērcēšanas ūdeni. Var arī vārīt atsevišķi un pievienot gandrīz gatavai zupai.

Arī grūbas var vārīt atsevišķi un var vārīt kopā ar pārējām sastāvdaļām. Ja grib ļoti mīkstas grūbas un tumīgu zupu, tās jāpievieno līdz ar kartupeļiem. Ja patīk pacietas grūbas, pēc apvārīšanas atsevišķā katliņā tās pievieno zupai aptuveni piecas minūtes pirms pasniegšanas un ļauj drusku pavārīties.

Pasniedz ar skābu krējumu.

 

Materiāls pirmo reizi LSM.lv publicēts 2019. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti