ĪSUMĀ:
- Vēl viens Latvijas restorāns saņem "Michelin" zvaigzni.
- Pieci jauni restorāni pievienojas galvenajai "Michelin" ceļveža izlasei.
- Pērn paziņotie "Bib Gourmand" restorāni saglabā savus apbalvojumus.
- Pirmais Latvijas restorāns, kam piešķirta "Michelin" Zaļā zvaigzne, saglabā savu atzinību.
Restorāns "JOHN Chef's Hall" ir neliela vieta ar četriem galdiņiem un desmit vietām, kas atrodas blakus jau pērn "Michelin" ceļvedī iekļautajam restorānam "JOHN" viesnīcā "A22 Hotel". No restorāna telpas viesiem paveras skats uz virtuvi, piedāvājot iespēju vērot, kā izcilu šefpavāru vadībā top ēdieni, kas atspoguļo vietējās garšas un gadalaikus, klāstīja ceļveža veidotāju pārstāvji.
Gatavošanas process ir mūsdienīgs un vietām arī rotaļīgs, bet ēdienu garša – nevainojama, jo visas sastāvdaļas tiek izmantotas ar vienlīdz lielu cieņu un izpratni.
Šefpavāri paši pasniedz un izklāsta ēdienu sastāvdaļas, iesakot piemeklētu vīnu izlasi, norādīta ceļveža veidotāju pārstāvji.
"Tā ir šefa zāle, mums ir atvērtā virtuve, mēs izmantojam šo priekšrocību, mums ir galdiņi tieši pie virtuves. Tā ir tā mana iespēja, kur es varu izpausties. Pasniegt viesiem, ko es vēlos un kā es vēlos. Tāpēc arī virtuve blakus. Mēs, pavāri, ejam pie galdiem, paši stāstam, rādām. Pabeidzam ēdienus pie galda. Dodam šo pieredzi. Jo es neteiktu, ka tas ir vienkārši paēst. Tā ir pieredze. Tāpat kā apmeklēt operu, teātri, tā ir kultūra," sacīja restorāna šefpavārs Kristaps Sīlis.
Degustācijas ēdienkartes baudīšana maksā 130 eiro. Bet kopā ar dzērieniem ap 200 eiro.
"JOHN Chef's Hall" pievienojas restorānam "Max Cekot Kitchen", kas arī šogad saglabā vienu "Michelin" zvaigzni.
Kopumā 2025. gada ceļvedī būs iekļauts 31 restorāns, tostarp divi saņēmuši vienu "Michelin" zvaigzni, trīs ieguvuši "Bib Gourmand" apbalvojumu par kvalitatīvu un meistarīgu ēdienu gatavošanu, un viens ieguvis "Michelin" Zaļo zvaigzni par ilgtspējīgu pieeju. "Pavāru māja" bija pirmais Latvijas restorāns, kuram pagājušajā gadā tika piešķirta "Michelin" Zaļā zvaigzne, un tas saglabā savu atzinību arī 2025. gada ceļvedī.
"Michelin" inspektori šogad papildināja Latvijas izlasi ar pieciem Rīgas restorāniem – šefpavāra Valtera Zirdziņa restorāns "B7", "Babo", "LOWINE", "Seasons" un "Stage 22". Tāpat pērn paziņotie "Bib Gourmand" restorāni saglabā savus apbalvojumus – "Milda", "Shōyu" un "Snatch".
"Michelin" ceļveža starptautiskais direktors uzsvēra:
"Mēs priecājamies sveikt sešus jaunus restorānus "Michelin" ceļveža izlasē. Katrs no tiem ir ievērības cienīgs, taču šogad vēlamies īpaši izcelt restorānu "JOHN Chef's Hall".
Tas pievienojas ceļvedim, saņemot vienu "Michelin" zvaigzni par garšpilnu un mūsdienīgu ēdienu gatavošanu, kas meistarīgi izmanto vietējās sastāvdaļas un lieliski atspoguļo gadalaiku maiņu. Īpašas pieminēšanas vērts ir arī restorāns "BABO" – salīdzinoši jauns restorāns, kas ar savu autentisko Gruzijas virtuvi un vīniem ienes Latvijas kulinārijas vidē ko pavisam atšķirīgu."
Latvijas restorānu izlasi veido pilna laika "Michelin" ceļveža inspektori, kuri sniedz savus ieteikumus, pamatojoties uz anonīmām pusdienām un vakariņām. Par "Michelin" inspektoru ierašanos Latvijā maksā valsts. Tagad noslēgts līgums par teju 1,3 miljoniem eiro uz trim gadiem.
Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (Zaļo un Zemnieku savienība) atzina, ka tas ir tā vērts: "Tas ir ceļš, kā mēs stiprinām un veidojam Latvijas valsts tēlu. Jā, tas kaut ko maksā, bet viennozīmīgi tā investīcija atmaksājas."
Latvijas restorānu klāstam pievienojas arī "Michelin" ceļveža viesnīcu izlase, kurā iekļautas unikālākās un aizraujošākās apmešanās vietas Latvijā un visā pasaulē. Katra viesnīca ceļvedī ir izvēlēta, ņemot vērā tās neparasto stilu, apkalpošanu un individualitāti, pielāgojot tās dažādiem budžetiem.