Trīs sātīgu salātu receptes siltai dienai latvju saimnieču gaumē

Kad ārā valda siltums un viss mums apkārt zaļo, neviļus arī maltītes kārojam zaļākas un ne tik siltas. Piedāvājam trīs salātu receptes no Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" aizvadītajām sezonām.

Rukolas salāti ar vistas akniņām mundierī

Rukolas salāti ar vistas akniņām mundierī
Rukolas salāti ar vistas akniņām mundierī

Vistu aknas zemo izmaksu un maigo garšas īpašību dēļ ir diezgan populārs produkts, tomēr pirms gatavošanas ir jāņem vērā daži nerakstīti likumi, kuru nezināšanas dēļ rezultāts var nebūt iecerētais.

Pieredzējušas saimnieces iesaka pirkt tikai svaigas vistu aknas, jo saldētas un atkausētas aknas cepšanas procesā kļūs sausas un nepievilcīgi pelēkas. Tāpat zinātāji iesaka aknas pirms gatavošanas rūpīgi nosusināt papīra dvielī un nekādā gadījumā nesālīt. Aknām sāli ieteicams pievienot tikai tad, kad tās jau ir izceptas. Un vēl jāatceras, ka aknas ir no tiem produktiem, kas, noceltas no uguns, vēl pāris minūtes turpina gatavoties.

Izmēģini pagatavot rukolas salātus ar vistas akniņām mundierī pēc Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībnieces, Īles pagasta māju "Bemberi" saimnieces Marikas Grīslītes receptes!

Nepieciešams:

  • vistu akniņas;
  • bekons (sagriezts plānās šķēlītēs);
  • 100 grami svaigas rukolas;
  • 20 mazie tomātiņi;
  • 50 grami lobītu valriekstu;
  • 20 grami garšaugu (pētersīļi, dilles);
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas;
  • 1 ēdamkarotes balzametiķa;
  • 1 tējkarote cukura;
  • 1 ēdamkarote citrona sulas.

Pagatavošana:

Katru vistas akniņu ietin bekona šķēlītē, nostiprina ar zobu bakstāmo kociņu, cieši līdzās citu citai liek cepampannā un cep cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 30 minūtes. Pasniedz siltu ar rukolas salātiem, kas noskaloti aukstā ūdenī, nosusināti un izkārtoti uz pasniegšanas trauka. Pievieno uz pusēm pārgrieztus mazos tomātiņus un valriekstus. Salātiem pārlej mērci, kas gatavota, sablendējot zaļumus, olīveļļu, balzametiķi, cukuru un citrona sulu.

Salāti ar ceptu halloumi sieru un aveņu vinegretu

Salātu recepti piedāvā Latvijas Televīzijas raidījumā "Īstās latvju saimnieces" dalībniece Nora Poiša.

Nepieciešams:

  • lapu salāti;
  • svaigi persiki;
  • halloumi siers.

Mērcei:

  • 400 grami aveņu (svaigu vai saldētu);
  • 50 grami cukura;
  • 1 citrona sula;
  • 50 grami baltvīna etiķa;
  • 200 mililitri eļļas.


Pagatavošana:

  1. Avenes, cukuru un citrona sulu savāra, sablendē, izkāš caur sietu. Atdzesē.
  2. Pielej etiķi un sablendē ar rokas blenderi, lēnām pievienojot eļļu, līdz masa emulģē.
  3. Salātus liek traukā, pievieno daiviņās sagrieztus svaigus persikus un pārlej mērci.
  4. Halloumi sieru sagriež apmēram centimetru platās šķēlēs un cep no abām pusēm uz sausas pannas, bez taukvielām, līdz siers kļūst zeltaini brūns. Izkārto uz salātiem.

Kārtainie rukolas salāti

Kārtainie rukolas salāti «Īsto latvju saimnieču» gaumē
Kārtainie rukolas salāti «Īsto latvju saimnieču» gaumē

Rūgtenā rukola apvienojumā ar sulīgiem tomātiem, sātīgu šķiņķi un kraukšķīgiem zemesriekstiem būs lieliska kombinācija, lai sāktu svētku maltīti vai vienkārši nedaudz iestiprinātos, kad gribas ko vieglāku. Pagatavo rukolas salātus pēc raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībnieces Kitijas Švīgeres receptes!

Nepieciešams:

  • rukolas lapas;
  • tomāti;
  • šķiņķis;
  • cietais siers;
  • zemesrieksti;
  • grauzdiņi;
  • majonēze.

Pagatavošana:

Dziļā traukā izkārto rukolas lapas, pārslaka majonēzi, tad uzber kumosiņos sagrieztu šķiņķi un atkal pārslaka majonēzi. Tai pa virsu izkārto gabaliņos sagrieztus, atsēklotus tomātus un atkal pārslaka majonēzi. Kārtojumu noslēdz ar rīvētu cieto sieru, apceptiem zemesriekstiem un grauzdiņiem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti