Aiga Bitmane ir radošās mājas "Smilgāji" saimniece. Īpašu prieku Aigai sagādā rīkot meistarklases maizes cepšanā un ne tikai. Viņa specializējusies arī ūdenskliņģeru gatavošanā, kā arī ir īsta meistare kūku cepšanā. Hobiji, kā pati saka, ir īpaši gardo pusdienu taisīšana un kūku cepšana, jo Aiga ir profesionāla konditore – agrāk strādājusi Rīgas labākajos restorānos pie Latvijas zināmākajiem šefpavāriem. Šī brīža hobijs Aigai esot darbs mājās "Smilgāji" un dalīšanās savās zināšanās ar citiem.
Mīklai nepieciešams:
- 4 olas
- 250 grami mīksta sviesta
- 200 grami cukura
- šķipsna vaniļas
- 250 grami kviešu miltu
- 1 tējkarote cepamā pulvera
- 100 grami sasmalcinātu Indijas riekstu
- 2 tējkarotes kanēļa un cukura pārkaisīšanai
Krēmam:
- 500 grami saldā krējuma
- šķipsna vaniļas cukura
- 200 grami cukura
- 400 grami krēmsiera bez piedevām
- 400 grami svaigu vai saldētu ogas (vislabāk jāņogas, bet var aizstāt ar avenēm vai zemenēm)
- pūdercukurs pārkaisīšanai
Pagatavošana:
Sākumā gatavo kūkas kārtas. Olas baltumu atdala no dzeltenuma. Mikserī puto mīkstu sviestu ar 200 gramiem cukura, pievieno olu dzeltenumus, līdz masa saputojas gaiša un mīksta. Cepamo pulveri iemaisa miltos un pievieno sviesta mīklai. Samaisa, līdz izveidojas viendabīga masa.
Cepamo papīru sadala piecās vienādās lapās un uz katras uzzīmē apli, apvelkot šķīvi vai formas riņķi, lai visām kārtām būtu vienāds diametrs. Mīklu sadala piecās vienādās daļās, liekot apļa vidū. Krūzītē ielej ūdeni, kur, pamērcējot karoti, izsmērē mīklu vienādā plānā kārtiņā uzzīmētajā aplī.
Saputo olas baltumu stingrās putās. Olu baltumu vienādās daļās uzsmērē uz mīklas apļiem, katru apli pārber ar sasmalcinātiem Indijas riekstiem, kanēli un pāri palikušo cukuru.
Katru kārtu cep apmēram 10–15 minūtes 200 grādu temperatūrā, līdz kļūst gaiši brūna. Gatavās ripas atdzesē un ķeras pie krēma gatavošanas.
Pagatavo krēmu – saldo krējumu ar cukuru un vaniļu puto līdz stingrām putām, pievieno krēmsieru un saputo, līdz izveidojas viendabīga krēmīga masa.
Kūkas kārtas pārsmērē ar krēmu, nenosmērējot līdz pašai malai. Pārber svaigās ogas un liek nākamo kārtu. Kad kūka salikta, augšējā kārtā krēmu liek viducī un atstāj platāku nenosmērētas kūkas malu, lai var redzēt mīklas mākoņaino reljefu. Kūkas maliņas viegli apber ar pūdercukuru, dekorē ar ogām pēc izvēles.