Vienkārša saldskābo gurķu recepte
"Tad, kad es šo recepti uzzināju, arī mani drusku šokēja tās sastāvdaļas, tas uzlējums, ko gurķiem uzlej, jo tur ir tā – uz vienu litru ūdens ir 15 ēdamkarotes cukura. Tas jau ir īsts sīrups, vai ne? Tāpēc es vairākas reizes pārprasīju tam, kas man šo recepti stāstīja. Izrādās, ka tiešām ir tās 15 ēdamkarotes cukura, turklāt ne jau tās strīķētās, bet tādas kārtīgas, ar minimālu kaudzīti," stāstīja Bražūne.
Par spīti sākotnējai skepsei saldskābie gurķi padevušies vareni garšīgi, tāpēc Elga Bražūne tos konservē jau vairākus gadus un iesaka pamēģināt arī citiem.
Nepieciešams:
- 1 litrs ūdens
- 15 ēdamkarotes cukura
- 2 ēdamkarotes sāls
- 9% etiķis 3–5 ēdamkarotes
- gurķi
- ķiploki, dilles, ķiršu vai upeņu lapas, mārrutki – pēc izvēles
Pagatavošana:
Ar verdošu ūdeni pārlej burkās saliktos gurķus, kuriem jau starpās salikti ķiploki, dilles, mārrutki, upeņu vai ķiršu lapas, kas nu kuram tīk, un atstāj uz 5–10 minūtēm.
Pēc tam šo pašu ūdeni pārlej katliņā un gatavo marinādi – ūdenim pievieno cukuru, sāli un etiķi. Šajā receptē uz vienu litru ūdens tiek liktas četras ēdamkarotes etiķa, taču, ja etiķi gribas mazāk vai vairāk, ar to var nedaudz variēt. Pievienojot vienu vai divas ēdamkarotes etiķa vairāk, gurķi sanāks skābāki, ņiprāki.
Marinādi uzvāra, lej ar gurķiem pildītajās burciņās, tās aizvāko. Burkas pārklāj ar segu un atstāj uz nakti.