Franču gratēns – vienkāršais kartupeļu sacepums

Francijas apgabalā Dofinē iecienītais gratēns ir klasisks un vienkāršs ģimenes ēdiens, kuru var ēst gan kā pamatēdienu, gan kā piedevu gaļai un zivīm.

Dofinē gratēns

Dofinē gratēns ar tomātu salātiem
Dofinē gratēns ar tomātu salātiem

Sagatavošanas laiks – 40 minūtes

Cepšanas laiks – 1 stunda

Sastāvdaļas

  • 1,5 kg kartupeļu
  • 250 ml skābā krējuma
  • 250 ml saldā krējuma
  • sāls
  • pipari
  • muskatrieksts
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 50 g atlaidināta sviesta

Pagatavošana

Kartupeļus nomizo, nomazgā un sagriež vai sarīvē plānās šķēles. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem augšējās un apakšējās karsēšanas režīmā. Nomizo ķiploka daiviņas.

Cepamtrauku ierīvē ar atlaidināto sviestu un ķiploka daiviņām. Samaisa saldo un skābo krējumu.

Cepamtraukā liek pirmo kartupeļu kārtu. Uzber sāli un pārējās garšvielas. Uzlej mazliet krējuma. Šo procesu atkārto, līdz visas kartupeļu šķēles ir izklātas. Gatavajam gratēnam uzlej pāri palikušo krējumu. Temperatūru cepeškrāsnī samazina līdz 180 grādiem un cep gratēnu vienu stundu, līdz tas kļūst kraukšķīgs. Var pasniegt ar salātiem.

Recepte LSM.lv pirmo reizi publicēta 2021. gada jūlijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti