Dofinē gratēns
Sagatavošanas laiks – 40 minūtes
Cepšanas laiks – 1 stunda
Sastāvdaļas
- 1,5 kg kartupeļu
- 250 ml skābā krējuma
- 250 ml saldā krējuma
- sāls
- pipari
- muskatrieksts
- 2 ķiploka daiviņas
- 50 g atlaidināta sviesta
Pagatavošana
Kartupeļus nomizo, nomazgā un sagriež vai sarīvē plānās šķēles. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem augšējās un apakšējās karsēšanas režīmā. Nomizo ķiploka daiviņas.
Cepamtrauku ierīvē ar atlaidināto sviestu un ķiploka daiviņām. Samaisa saldo un skābo krējumu.
Cepamtraukā liek pirmo kartupeļu kārtu. Uzber sāli un pārējās garšvielas. Uzlej mazliet krējuma. Šo procesu atkārto, līdz visas kartupeļu šķēles ir izklātas. Gatavajam gratēnam uzlej pāri palikušo krējumu. Temperatūru cepeškrāsnī samazina līdz 180 grādiem un cep gratēnu vienu stundu, līdz tas kļūst kraukšķīgs. Var pasniegt ar salātiem.
Recepte LSM.lv pirmo reizi publicēta 2021. gada jūlijā.