Jāņogu cepums
Nepieciešams:
- 100 grami sviesta
- Trīs olas
- 320 grami cukura
- 1/2 tase piena
- 250 grami miltu
- 1/2 paciņa cepamā pulvera
- 750 grami jāņogu
Pagatavošana:
Sviestu, atdalītus olu dzeltenumus un 120 gramus cukura maisa, kamēr sāk putot. Tad piejauc pienu, miltus un cepamo pulveri. Mīklu krietni izmīca un noklāj uz skārda cepamās paplātes.
Olbaltumu ar 200 gramiem cukura sakuļ putās un pēc tam piejauc iepriekš no kātiņiem attīrītas jāņogas, visu pārklāj mīklai. Cep aptuveni 180 grādos, līdz apbrūnējušas maliņas. Ogas izdala daudz sulas, tādēļ cepumu drīkst noņemt tikai pilnīgi atdzisušu.
Jāņogu ievārījums
Nepieciešams:
- 3 kilogrami ogu
- 2 kilogrami cukura
- 2 glāzes ūdens
- var pievienot arī avenes
Pagatavošana:
Uz trim kilogramiem ogu ņem divus kilogramu cukura un divas glāzes ūdens. Ievārījumam izmanto pilnīgi gatavas ogas, kuras saber grozā, sietā vai caurdurī un iegremdē vairākas reizes ūdenī, lai noskalotos. Pēc tam grozu ar ogām noliek, lai notek liekais ūdens.
Savāra sīrupā cukuru ar ūdeni, saber tajā ogas un vāra tik ilgi, kamēr ogas sāk grimt. Daļu jāņogu var aizstāt arī ar avenēm. Piemēram, trešo vai ceturto daļu ogu.
Ievārījumu karstu pilda burkās un nākamajā dienā, kad atdzisis, cieši aizvāko, uzglabā sausā, vēsā vietā.
Jāņogu kompots
Nepieciešams:
- Jāņogas
- Cukurs
- Ūdens
Pagatavošana:
Jāņogas ar vai bez kātiņiem sapilda pudelēs ar platu kakliņu un pārlej ar uzvārītu cukurūdeni. To pagatavo pēc šādas proporcijas: uz vienu litru ūdens ņem 600 gramus cukura, uzvāra.
Ar cukurūdeni pārlietās ogas aizkorķē un karsē ūdenī 80 grādos apmēram 15 minūtes.
Materiāls pirmo reizi publicēts LSM.lv 2023. gada 19. jūnijā.