Marinēšanai vislabāk izvēlēties apmēram 10–12 centimetrus garus, jaunus gurķīšus – tādi sanāks viskraukšķīgākie, un burkā šos mazulīšus būs iespējams sastūķēt pēc iespējas vairāk. Taču būsim reāli – šajā gada laikā ar pāraugušu gurķu kasti mēdz pārsteigt kāds vēlīgs un nedaudz izmisis kaimiņš vai rads, kurš vairs nezina, ko iesākt ar grandiozo ražu. Lielāki gurķi būs mīksti, ar lielām sēklām un tukšiem vidiem, kas marinēšanai tik labi vairs neder, taču aizliegts tos likt burkās, protams, nav. Kraukšķīgākus gurķus var padarīt šāds stiķis – pirms marinēšanas tie dažas stundas jāpatur ūdenī.
Nepieciešams
- Gurķi
- Ķiploki (vienā 0,5-0,7 litru burkā liek pāris daiviņas)
- Sīpoli (vienā 0,5-0,7 litru burkā liek pusi sīpola)
- Jāņogas (vienā 0,5-0,7 litru burkā salien apmēram sauja jāņogu)
- Diļļu kāti
Marinādei
(ar šādu daudzumu pietiks apmēram trīs 0,5-0,7 litru burkām)
- 1 litrs ūdens
- 3 ēdamkarotes rupjā sāls
- 1 ēdamkarote cukura
- 5 melnie graudu pipari
- 4 krustnagliņas
Pagatavošana
Gurķus nomazgā, ja vēlas, var nedaudz nogriezt tiem galus. Jāņogas noskalo un nolasa no kātiņiem. Ķiplokus notīra, sīpolus nomizo un sasmalcina daiviņās.
Tīrās burkās apakšā kārto diļļu kātus, sīpolus un ķiplokus, tad sablīvē iekšā gurķus un atlikušās brīvās vietas aizpilda ar jāņogām.
Visas marinādes sastāvdaļas uzkarsē katliņā, verdošu to lej uz gurķiem, aši burkas aizvāko ciet un ļauj kādu laiku tām pastāvēt otrādi. Glabā ziemai.