Nogaršo ar Pieci

"Nogaršo ar Pieci" gastronomiskos pasākumus Rīgā

Nogaršo ar Pieci

"Nogaršo ar Pieci" receptes, kuras gatavot pie dabas

"Nogaršo ar pieci" Renāra mīļākā gadalaika dabas veltes

Gārsas pankūkas, zaķkāpostu pesto un pieneņu krēms brulē. Receptes vasarai

Gārsa, zaķkāposti, skābenes, pienenes un pat nātres – visus šos pavasara un vasaras zaļumus var baudīt, pievienojot gardiem un vienkāršiem ēdieniem. Pārsteigt sevi un savas garšas kārpiņas Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica un ar receptēm dalījās pavārs Renārs Purmalis.

Gārsas pankūkas

Gārsa bieži tiek uzskatīta par pavasara zaļumu, bet tie, kas laukos ir pļāvuši zāli, zina, ka tā aug visu vasaru. Tas ir ļoti bagātīgs dzelzs avots, gārsa satur sešas reizes vairāk dzelzi nekā spināti, turklāt arī divas reizes vairāk C vitamīna nekā citroni, pastāstīja Purmalis. Turklāt tās var pievienot dažādiem ēdieniem, tostarp gatavojot pankūkas. 

Nepieciešams: 

  • Sauja gārsas
  • Divas olas
  • Pusglāze miltu
  • 300 mililitri piena
  • 50 grami eļļas
  • Tējkarote cukura
  • 1/2 tējkarote sāls

Pagatavošana: 

Blendera traukā liek gārsu, olas, pienu, eļļu, sāli un cukuru, un visu kārtīgi samaļ līdz viendabīgai konsistencei. Pievieno miltus, un sakarsētā pannā cep zaļas pankūkas. Ja ir kāre pēc biezākām pankūkām, milti jāpievieno vairāk. 

Skābeņu zupa

Nepieciešams:

  • Skābenes
  • Sīpols
  • Ķiploks
  • Burkāni
  • Kartupelis
  • Pērļu grūbas
  • Gabals žāvētas cūkgaļas
  • Eļļa
  • Ūdens

Pagatavošana:

Gatavojot skābeņu zupu, pats svarīgākais ir skābenes nepārgatavot, uzsvēra Purmalis. Vispirms nomizo un sagriež dārzeņus un tos pirms zupas gatavošanas katlā apcep. Pievieno cūkgaļas gabaliņus, arī tos apcep. Pievieno ūdeni un jau iepriekš izvārītas grūbas, tad pielej karstu ūdeni. Kad ūdens uzmet burbuli, zupa ir gatava. Katliņu noņem no uguns, un tikai tad pievieno sakapātas skābenes, visu apmaisa un atstāj uz apmēram 10–15 minūtēm. Tādā veidā skābenes nevārīsies, tās nebūs pārgatavotas, bet joprojām saglabās savu zaļo krāsu un konsistenci. 

Zaķskābeņu pesto

Nepieciešams:

  • Sauja zaķskābeņu
  • Mandeles
  • Citrona sula
  • Ķiploks
  • Olīveļļa
  • Kaņepju eļļa
  • Sezama eļļa
  • Sāls
  • Pipari

Pagatavošana: 

Zaķskābeņu pesto gatavo līdzīgi kā klasisko pesto. Apgrauzdē mandeles, un tās kopā ar pārējām sastāvdaļām samaļ līdz viendabīgai konsistencei. Ar garšvielu un eļļu daudzumiem var eksperimentēt un variēt, atrodot sev tīkamāko garšu un pesto konsistenci. 

Nātru un kazas siera krēmzupa

Nepieciešams:

  • Sauja nātru
  • Sauja spinātu
  • Saldais krējums
  • Kazas siers
  • Ūdens

Pagatavošana: 

Katlā ielej ūdeni un saldo krējumu. Kad ūdens un saldais krējums uzvārījies, pievieno sakapātas nātres, pieliek klāt spinātus. Zupu sablendē ar rokas blenderi, servējot uzber sadrupinātu kazas sieru. Jāņem vērā, ka zupa būs nedaudz šķidrāka nekā ierastās krēmzupas, tāpēc to var pasniegt ar apgrauzdētu maizi. 

Pieneņu krēms brulē

Nepieciešams:

  • Pienenes
  • Ūdens
  • Cukurs
  • Seši olu dzeltenumi
  • Saldais krējums
  • Brūnais cukurs

Pagatavošana: 

Pirms pienenes sākušas pārvērsties pūkās, tās salasa, aplej ar karstu ūdeni un notur diennakti. Nākamajā dienā pienenes nokāš, bet ūdeni sajauc 1:1 ar cukuru un vāra 10–15 minūtes. Šo pieneņu medu tālāk var izmantot, lai pagatavotu pieneņu krēmu brulē.

Olas dzeltenumus atdala no baltumiem. Olas dzeltenumus maisa neputojot, bet lēnām pievienojot pieneņu medu. Masai pievieno saldo krējumu un to ielej karstumizturīgā trauciņā. Katlā ievieto statīvu, uz tā novieto trauciņu ar krēma masu, bet apkārt tam ielej ūdeni, līdz tas skar trauciņa vidu. Ūdeni vāra 25 līdz 35 minūtes. Tad, kad krēms gatavs un kļuvis stingrs, to nedaudz atdzesē un pārber ar brūno cukuru, ko apdedzina ar gāzes degli. Pieneņu deserts gatavs!

Citas "Nogaršo ar pieci" receptes

 Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti