RAKSTA CEĻVEDIS:
Saimniece Ilze Rūtenberga-Bērziņa savas ikdienas gaitas ir sadalījusi divās daļās – īstā pilsētnieces stilā un kārtīgā lauku romantikā. Pilsētā Ilze strādā par sabiedrisko attiecību speciālisti un paralēli raksta rakstus dažādiem izdevumiem. Lai arī šī ir neatņemama Ilzes dzīvi raksturojoša daļa, tomēr viņas sirdsdarbs ir "Kalnapočas".
Viņa norādīja: "Lieliskajām latvju saimniecēm piedāvāju baudīt receptes, kas jau izsenis tiek celtas galdā svētku mielastā mūsu ģimenei un viesiem. Tās nav sarežģītas, bet ar latviešu godiem ierastām garšām, kas papildinātas arī ar ko mūsdienīgu."
Cūkgaļas cepetim nepieciešams:
(Sešām personām)
- 2 kilogrami cūkgaļas kakla karbonādes
- Ķiplokgalva, sāls, sinepes, lauru lapas, smaržīgiem un melnie pipari.
Pagatavošana:
Sāk vakarā pirms maltītes celšanas galdā. Veselu cūkas kakla karbonādes gabalu krietni ierīvē ar sāli, ik pa posmam ar nazi iedur caurumu, kurā ieliek lauru lapu, ķiploka daiviņu, smaržīgo un melno piparu. Visu pārsmērē ar sinepēm. Tad ietin pārtikas plēvē un liek uz nakti ledusskapī.
Cepšana:
Izņem gaļu no pārtikas plēves, liek uz pannas (var pārsegt ar foliju, lai mazāk apdeg) un liek cepties iepriekš līdz 180 grādiem uzsildītā cepeškrāsnī uz trim stundām. Ik pa laikam cepeti aprauga un pārlaista ar izdalījušos sulu. Kad iegriežot ar nazi iekšpusē vairs nav manāma sarkana gaļa, izslēdz cepeškrāsni un ļauj cepetim "atpūsties" aptuveni 15-20 min.
Gaļu griež šķēlēs, kārto uz šķīvja, klāt liekot vārītus, ķiploku sviestā apceptus kartupelīšus, sinepju mērci un salātus pēc vēlmes.
(uz vienu litru)
- 100 grami stipro sinepju
- 100 grami graudiņu sinepes
- 3 ēdamkarotes miltu
- Eļļa
- 400 grami saldā krējuma
- 400 grami piena
- Garšvielas pēc vēlmēm
Pagatavošana:
Katliņā apcep miltus. Kad tie ir zeltaini, pievieno pienu un saldo krējumu, sinepes. Sāli, piparus un citas garšvielas pievieno pēc garšas. Vāra regulāri maisot līdz pirmajam burbulim.
(Uz vienu kilogramu)
- 400 grami rabarberu
- 400 grami sarkano sīpolu
- Medus, sāls, asie pipari pēc garšas
- Eļļa
Pagatavošana:
Katliņā sacep kubiņos saceptus sīpolus. Kad sacepušies, liek klāt rabarberus. Rabarberus viegli savāra, tad pievieno medu un sāli pēc garšas. Garšai jābūt mazliet skābenai. Pikantumam pievieno marinētus halapenjo piparus (pievieno tik, cik pikantu vēlas čatniju). Lieliski der kopā ar gaļas ēdieniem.