"Pavārs nost"
"Pavārs Nost'' ir Latvijas Radio 5 organizēts starpskolu ēst gatavošanas konkurss. Labākās no labākajām Latvijas skolām sacenšas par labākās ēst gatavotājas skolas statusu. Gardas maltītes, labi pavadīts laiks un jautri viesi – tas viss sagaida ''Pavārs Nost'' epizodēs Kristera Karlsona vadībā!
Nepieciešams
(Sastāvdaļas 4 personām)
- 250g (svars nevārītiem griķiem) jeb 2 paciņas griķu
- 4 vistas šķiņķīši
- 1 ēdamkarote garšvielu maisījuma pēc izvēles
- 1 ēdamkarote eļļas
- 4 mazi persiki
- 2 ēdamkarotes sviesta
- 1 ēdamkarote cukura
- 1 liels saldais sīpols
- 1 ēdamkarote kapātu svaigu pētersīļu
- 1 ēdamkarote kapāta svaiga timiāna
- ¼ tējkarotes kajenas piparu
- 5 lielas piparmētras lapas
- puscitrona sula
Pagatavošana
Liek vārīties ūdeni bez sāls un vāra griķus, līdz tie ir gatavi (skatīt instrukciju uz paciņas). Ja izvēlas griķus, kas nav paciņā, tad jāņem divtik liels ūdens daudzums, cik ir griķu, un jāvāra uz lēnas liesmas, līdz viss šķidrums ir sasūcies.
Vistas šķiņkīšus noskalo un ierīvē ar garšvielām, piemēram, ar šādu maisījumu – jūras sāls, ķiploki, koriandrs, diļļu sēklas, čili, ķimenes, sierāboliņš, lupstājs, sumaks un ēdamkarote eļļas. Atstāj, lai garšvielas ievelkas gaļā. Pēc tam cep vistu cepeškrāsnī 200 grādos 17–20 minūtes.
No persikiem izņem kauliņus un sagriež augli vienādos gabaliņos, lai tie vienmērīgi izcepas – katru augli aptuveni 4–8 daiviņās. Persikus ar sviestu un cukuru liek uz pannas un cep, līdz tie kļūst mīksti un karamelizējušies.
Sagriež sīpolus un cep ar mazliet eļļas un sāls, līdz tie ir zeltaini brūni. Pēc tam pievieno izvārītos griķus un cep, līdz griķi kļūst mazliet kraukšķīgi.
Kad persiki ir gatavi, bļodā kopā ar šķipsniņu kajenas piparu (daudzumu regulē pēc gaumes) un piparmētru sablendē, līdz ir izveidojusies viendabīga masa.
Griķus noņem no plīts, pievieno sasmalcinātus pētersīļus un timiānu, citronu sulu, visu samaisa. Mērci, griķus un vistu pasniedz kopā.