Āboli ziemai – marmelāde, siers, žāvēti gabaliņi un citas receptes

Kad vasaras izskaņā ābolu ir īpaši daudz un visi vēderos nesalien, īstais laiks ķerties pie ziemas krājumu sagatavošanas. Labā ziņa ir tā, ka ziemas krājumiem var atlikt ne tos glītākos un ne tos saldākos augļus, bet pašus skaistākos un smaržīgākos baudīt svaigus, kamēr vēl var.

RECEPTES:

Ābolu marmelāde

Recepte aizgūta no ilustrētā žurnāla "Sievietes Pasaule" 1937. gada septembra numura.

Marmelādei lieto visus tos augļus, kas nav derīgi pārdošanai un lietošanai svaigā veidā. Der arī pusgatavi āboli.

Ābolus nomazgā, izgriež iebojātās vietas, ar visām serdēm, sēklām un mizām (tajās ir visvairāk recējošo vielu) sagriež gabaliņos, pilda alumīnija vai emaljētā katlā, uzlej nedaudz ūdens un sutina, līdz tie sašķīst. Izsutinātus, tūliņ karstus, izdzen caur sietu, lai atdalītu mizas un serdes.

Dabūto masu nosver, uz diviem kilogramiem masas ņem 1/2–3/4 kilograma cukura, liek katlā un vāra uz straujas uguns, pastāvīgi maisot, līdz masa no lāpstiņas vairs nelīst, bet gan krīt smagām pikām. Karstu pilda traukos, atdzesē un nosien.

Ābolu siers

Recepte aizgūta no ilustrētā žurnāla "Sievietes pasaule" 1937. gada septembra numura un izdevuma "Zeltene" 1930. gada septembra numura.

Tas ir līdzīgs ābolu marmelādei, bet klāt vēl vajadzēs medu. Ābolu sieram labi derēs kopā sajaukti rudens un ziemas āboli, jo gatavajos rudens augļos ir vairāk smaržas, bet negatavajos ziemas ābolos – vairāk recējošo vielu.

Ābolus sagatavo, cepot krāsnī vai arī sautējot mazā ūdens daudzumā kā marmelādes gadījumā. Uz diviem kilogramiem ābolu masas ņem 1 kilogramu cukura un 400 gramus medus. Ābolu masu ar cukuru savāra labas marmelādes biezumā, īsi pirms gatavības pieliek medu. Medu nedrīkst likt reizē ar cukuru, tad tas zaudē daudz no savas smaržas. Sieru vāra, līdz uz šķīvja uzlietu un atdzisušu var savelt rullītī. Gatavu masu salej drēbē un sasien kā sieru, viegli nosloga un ļauj pilnīgi atdzist. Atdzisušam noņem drēbi, uzliek uz pergamenta papīra, apžāvē siltā krāsnī vai žāvētavā. Apžāvēto sieru satin pergamenta papīrā un uzglabā sausās telpās.

Žāvēti āboli

Var žāvēt elektriskajā žāvētājā, uz plāts cepeškrāsnī 50–60 grādu siltumā, uz radiatoriem vai plānākas šķēlītes istabā. Ābolus nomazgā un noslauka, tad jāpieņem lēmums – žāvēt ābolus ar visu mizu vai mizotus.

Ja ābolus mizo, tad miziņas nevajag izmest, bet gan plānā kārtā izkārtot uz cepampapīra, kas noklāts uz plāts, un izžāvēt. No žāvētām miziņām sanāks aromātiska tēja.

Var izmantot sev tīkamāko ābolu žāvēšanas veidu:

  • Ābolus sagriež četrās daļās, izgriež serdi, tad sagriež apmēram 5–7 milimetru biezumā. Šķēlītes liek uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru.

  • Ar īpašu serdes izņēmēju izņem serdi un ābolus griež ripiņās.

Sagrieztos ābolus saver uz diega un izkar siltuma tuvumā, lai žāvējas. Žāvētus ābolus glabā noslēgtā traukā.

Ābolu šķēles cukura sīrupā

Recepte aizgūta no ilustrētā žurnāla "Sievietes Pasaule" 1937. gada septembra numura.

Gatavus ābolus nomizo, sagriež četrās vai astoņās daļās un izņem serdes. Uz vienu kilogramu ābolu ņem 3/4 līdz vienu kilogramu cukura, divas glāzes ūdens.

Ūdeni ar cukuru uzvāra, mazliet atdzesē, pārlej pār sagatavotiem āboliem un atstāj uz dienu. Nākamajā dienā sīrupu nolej, uzvāra, ieliek tajā ābolus un uz lēnas uguns vāra caurspīdīgus. Gatavas šķēles pilda burkās un pārlej ar cukura sīrupu.

Ābolu biezenis ar iebiezināto pienu

Pārgriezts ābols. Attēls ilustratīvs.
Pārgriezts ābols. Attēls ilustratīvs.

Nepieciešams:

  • 3 kilogrami ābolu;
  • 1 kārbiņa iebiezinātā piena ar cukuru;
  • 200 grami cukura (lieliski derēs farīna cukurs).

Pagatavošana:

Ābolus mizo, izgriež serdes, sagriež gabalos, liek katlā, pielej pusglāzi ūdens un uz mazas liesmas vāra mīkstus. Neaizmirstiet ābolus pieskatīt – laiku pa laikam tie jāapmaisa, jo var piecepties pie katla dibena.

Kad āboli gatavi, tos sablendē viendabīgus. Lai izvairītos no maziem ābolu gabaliņiem, var biezeni izberzt caur sietu.

Āboliem pieliek kondensēto pienu, tad liek klāt cukuru. To liek pēc garšas. Labākas garšas un krāsas dēļ iesaka lietot farīna cukuru, bet lieliski derēs arī baltais cukurs. Biezeni uzvāra un pilda burciņās, uzglabā vēsumā.

Ja vēlas biezeni uzglabāt ilgāk un nav pagraba, tad burkas ar biezeni derētu vēl pasterizēt – 0,5 litru burku 25 minūtes.

Biezenis labi garšos pie brokastu putras vai pankūkām.

Raksts LSM.lv pirmo reizi publicēts 2022. gada 28. septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti