Zušu krājumi Eiropā sarukuši par 95%

Zuša cena kļūst aizvien augstāka, un zinātnieki aplēsuši, ka pēdējo 30 gadu laikā Eiropas zušu krājumi sarukuši pat par 95 procentiem. Arī Latvijā to skaits ir strauji samazinājies, un katrs mazulis izmaksā 22 centus.

Eiropas līmenī tiek veikti pasākumi, lai šo problēmu risinātu. Latvijas ūdeņus šogad ir papildinājuši gandrīz pusotrs miljons jaunu iemītnieku - zušu mazuļi. Šogad šī projekta izmaksas pārsniedz 300 tūkstošus eiro, tātad katrs zušu mazulis maksā 22 centus. Šo projektu finansē Eiropas Zivsaimniecības fonds.

"Tie ir Eiropas zuša mazuļi stikla zuša stadijā, viņi pie mums ceļo no Lielbritānijas. Lai nākotnē mēs varētu cerēt uz kaut kādu dabisko zušu daudzuma palielināšanos, protams, ne tikai Latvijā, bet visā zušu izplatības areālā," par projektu stāsta institūta "Bior" Zivju resursu pētniecības departamenta iekšējo ūdeņu laboratorijas vadītājs Jānis Birzaks.

Lai nārstotu, zutis dodas pat septiņu tūkstošu kilometru garā ceļā uz Sargasu jūru Atlantijas okeānā. Tad to kāpuri trīs gadus migrē un barojas, līdz kļūst par stikla zušiem un uzsāk tuvošanos Eiropai. Nav zināms, aptuveni cik daudzi sasniedz Baltijas jūru, bet ceļš ilgst pat vairākus gadus.

Lai nodrošinātu zivju resursus visur Eiropā, šie mazie stikla zuši tiek nozvejoti pie Anglijas un Francijas krastiem un "sēžas" lidmašīnās.

"Latvijas zušu plānā ūdeņi zušu ielaišanai, lai neapvainojas latgalieši, tiek izvēlēti pēc vairākiem kritērijiem. Galvenais, lai šie ūdeņi ir brīvi zušu migrācijai augšup un lejup, lai tajos ceļu uz jūru neaizsprostotu HES aizsprosti turbīnu veidā. Mēs ņēmām vērā arī citus aspektus, piemēram, ūdens kvalitāti, slāpšanu, kas mūsu ezeros ir ziemā iespējama. Faktiski arī atteicāmies laist privātos ezeros, jo šis tomēr ir valsts pasākums," turpina "Bior" pārstāvis Birzaks.

Padomju laikā zuši regulāri tika ielaisti daudzos ezeros, Usmas, Rāznas, Alauksta un vēl, un vēl, bet tagad vairs nē. Zušu plānā šīs vietas neietilpst, ar to daudzi ir neapmierināti, jo zušu paliek arvien mazāk.

Latvijā zušus atļauts zvejot visu gadu, bet lomā paturēt var vismaz 40 centimetrus sasniegušus.

"Šodien pagatavosim zuti mājās audzētos, dārzā plūktos lakšos. Vajadzētu foliju, lakšus, citronu, sīpolu, divas ķiploka daiviņas, rupjo jūras sāli, maltos piparus. Un tas arī būtu viss, pirmais - ir jānorīvē zutis ar sāli, lai nebūtu tas duļķis," par zuša pagatavošanu uz grila stāsta šefpavārs Mārtiņš.

Zutim jānogriež galva, jāizķidā un jāpieliek klāt visas minētās piedevas. Pēc tam jāietin folijā un jāliek grilēties 20 minūtes. Smarža liek kļūt nepacietīgiem. Brīvā dabā audzis zutis ir retums, un tikai ar atbalsta pasākumiem var saglabāt šīs līdz galam neizpētītās zivs esamību Latvijas ūdeņos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Vide un dzīvnieki
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt