Zinātnieki Latvijā saskaita 14 brūnos lāčus

Pieci Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" zinātnieki veikuši pētījumu par ķepaiņiem mežos, kur šie dzīvnieki jau iepriekš bijuši manīti. Lāču pēdas atrastas četrās vietās, papildus ievākta informācija par vēl 14 lāču vai to pēdu novērojumiem, vēsta Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) pārstāve Inese Pabērza. Secināts, ka pētījuma periodā, šā gada pavasara divos mēnešos, Latvijā bijuši līdz septiņiem pieaugušiem lāčiem, no tiem vismaz divas lācenes, kā arī četri lāču mazuļi.

Brūnā lāča populācijas monitorings Latvijā šogad veikts piecās Eiropas Savienības (ES) nozīmes īpaši aizsargājamās dabas teritorijās – dabas liegumos “Lielais Pelēčāres purvs”, “Ziemeļu purvi”, “Stompaku purvi”, dabas parkā “Vecumu meži” un Teiču dabas rezervātā. Visas pētījumā iesaistītās teritorijas atrodas pierobežā ar Igauniju un Krieviju.

“Lāču skaits un izplatība valstī ir salīdzinoši nemainīga kopš 20.gadsimta septiņdesmitajiem gadiem. Tā variē no 10 līdz 14 indivīdiem, un šā gada monitoringa rezultāti īpaši neatšķiras no zināmās informācijas. Līdz šim nav arī pierādījumu, ka lāči Latvijas teritorijā vairotos," sacīja DAP Monitoringa un plānojumu nodaļas vadītāja Evija Lakotko.

"Lai gan šā gada monitoringa rezultāti un aizvien biežāk ziņotie sabiedrības novērojumi par lācenēm ar mazuļiem liecina, ka lielie dzīvnieki pie mums jūtas labi un, iespējams, arī vairojas, tas nav vēl zinātniski apstiprināts, un tie ir tikai pieņēmumi.

No šobrīd pieejamās informācijas pāragri ir izdarīt secinājumus par lāču populācijas pieaugumu Latvijā, jo, kā jau eksperti norāda, intensīva mežizstrāde, biotopu fragmentācija, transporta un apbūves infrastruktūra ir vispārzināmi faktori, kas Eiropā apdraud esošās lāču populācijas. Tādēļ nav šaubu, ka tie traucēs lāču uzkavēšanos un populācijas atjaunošanos arī Latvijā,” piebilst Evija Lakotko.

DAP plāno turpināt brūno lāču monitoringu, un tuvākajā laikā iecerēts arī aktualizēt sugas aizsardzības plānu, izvērtējot pieejamo informāciju. Savukārt sabiedrība par saviem novērojumiem un mežā pamanītiem lāču ķepu nospiedumiem aicināti ziņot vietnē portālā "Dabasdati".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Vide un dzīvnieki
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti