Vides fakti

Vides fakti

Vides fakti

Vides fakti

Vides fakti

Pētnieks: Krāna ūdeni uzskatīt par sliktas kvalitātes bija pamatoti pirms 30 gadiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem un 6 mēnešiem.

Uzskats, ka ūdens no krāna nav labas kvalitātes, bija pamatots apmēram pirms 30 gadiem, raidījumam "Vides fakti" norādīja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Ūdens pētniecības zinātniskās laboratorijas pētnieks, inženierzinātņu doktors Sandis Dejus.

"Tolaik ūdens patiešām garšoja savādāk. Tas nebija tik pilnvērtīgi attīrīts kā šobrīd. Tolaik ūdens tika intensīvi hlorēts, līdz ar to tas varēja ļoti izteikti garšot gan pēc hlora, gan dzelzs," skaidroja Dejus.  

Pēdējo 25 gadu laikā Latvijas dzeramā ūdens saimniecībā ir investēts apmēram miljards eiro. To gandrīz nekur vairs nehlorē, un tas tiek sagatavots pat garšīgāks nekā citviet Eiropā – proti, tas ir bez izteiktas smaržas un garšas, tāds, kādam ūdenim ir jābūt.

"Latvijā pilnīgi visās pilsētās tiek kontrolēta ūdens kvalitāte. Ne tikai ūdens sagatavošanas iekārtās, kā visbiežāk mēs par to runājam, bet arī tīklā, ūdens lietošanas vietā, pie ūdens krāniem," norādīja Dejus.

Tas, protams, neizslēdz, ka dažkārt ūdenī var būt lielāka dzelzs koncentrācija. Veselībai bīstami tas nav, taču var ūdenim piešķirt specifisku, ne visai tīkamu aromātu. "Ja ūdens ļoti izteikti garšo pēc dzelzs, tad risinājums ir diega filtrs, kas maksā ne vairāk kā 20 eiro un šo problēmu atrisina. Ja ir kaut kādas citas ļoti izteiktas garšas vai smaržas, tad noder ogles filtrs vai filtrkrūze, kas prasa ne vairāk kā 25–30 eiro lielas investīcijas," skaidroja pētnieks.

Lai veicinātu krāna ūdens lietošanu un ūdens būtu pieejams bez maksas, jau vairākus gadus sevi ir pieteikusi iniciatīva "Ū Vitamīns". Interneta vietnē uvitamins.lv apkopotas kafejnīcas, restorāni un bāri, kur droši ūdeni var prasīt un tas tiks dots bez maksas. Taču ne vienmēr bezmaksas dzeramais ūdens un krāna ūdens ir viens un tas pats.

Vīna bāra "Vieta" saimnieks Jānis Volkinšteins ir pārliecināts, ka ūdens cilvēkam ir ļoti nepieciešams, taču ne vienmēr sanitāri drošs, tāpēc uz lūgumu pasniegt krāna ūdeni  klientiem to piedāvā komerciāli iepakotā veidā.

Tiesa, Latvijā nav tādu sanitāru apstākļu, kas padarītu krāna ūdens dzeršanu nedrošu. Kā "Vides faktiem" pastāstīja SIA "Rīgas ūdens" Komunikācijas daļas ārējo sakaru koordinators Sandris Vanzovičs, nav iespējama situācija, ka pa ceļam no dzeramā ūdens sagatavošanas vietas līdz gala patērētājam tajā varētu iepilēt kaut kas veselībai bīstams.  Ūdeni katru dienu pārbauda ne tikai tur, kur to sagatavo, bet arī dažādās vietās pilsētā. Arī tad, ja notiek ūdensvada avārija, pa krānu nesāks tecēt bīstams ūdens – avārijas gadījumā tas vispār nebūs pieejams, jo būs izplūdis uz ielas. Pēc plūsmas atjaunošanas sliktākais, kas ar ūdeni var notikt, ir tā uzduļķošanās, kas drīzāk to padara neestētisku, nevis veselībai bīstamu.

Tā kā krāna ūdens ir dzeršanai drošs, var šķist, ka arī restorānos un kafejnīcās tas ir pieejams bez maksas, taču nav tā, ka ūdenim nepavisam nav cenas. Kā norādīja vīna bāra "Vieta" saimnieks, līdzīgi kā mājās par ūdeni kaut ko katrs maksājam, tā arī restorānos tam ir kubikmetru izdevumi, turklāt kaut kādā veidā ir jākompensē arī glāžu mazgāšana un tehnikas uzturēšana.  Vai uzņēmēji restorānu sfērā atradīs veidu, kā kompensēt ūdens cenu, lai tā iekļautos pārējo produktu grupu uzcenojumā, šobrīd ir aktuāls jautājums.

 

Vides fakti

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti