Pēc ražas novākšanas uzreiz iesaka sakopt dārzu nākamajam gadam

Katrs kārtīgs dārzkopis zina – jo rūpīgāk rudenī tiks veikti dārza sakopšanas darbi, jo mazāk iespēju pārziemot būs dažādiem augu patogēniem un mikrobiem. Vēl kokos sārtojas vēlie āboli, bet pēc visu augļu novākšanas svarīgi ir atsevišķi savākt un iznīcināt dažādu puvju skartos augļus.

„Tos ābolus, kas nokrituši un sāk pūt, nevākt kopā ar veselajiem, bet pēc tam atgriezties dārzā un savākt, jo tā ir ļoti laba profilakse, lai puves dārzā nākamajā gadā būtu mazāk,” iesaka Latvijas Lauku konsultāciju centra Augkopības nozares vecākais speciālists Māris Narvils.

Ābolus labāk pierakt, bet kompostā nelikt, lai nerastos infekciju perēklis. Kompostu veidojot, jābūt zināšanām, norāda dārzkopības speciālists. Nedrīkst mest visu čupā, lai blīvējas, tad var sākt veidoties siltuma emisijas gāzes.

„Ir svarīgi ievērot proporcijas – kā slāpekļa avotu izmantot zaļu zāli, lapas, kūtsmēslus un trīs ceturtdaļas likt klāt sausās lietas, kas ir oglekļa avots – salmi, siens.

Tas ir labs materiāls, kārtām liekot un nodrošinot gaisa piekļuvi, būs labs kompostēšanas process, kad ir iespēja iznīkt nezāļu sēklām un slimību ierosinātājiem,” norāda Narvils.

Kartupeļi šogad slimoja ar kartupeļu lakstu puvi, tādēļ pirms ražas ievietošanas pagrabā tie rūpīgi jāpārlasa. „Lakstu puve laukos attīstījās intensīvi, un lietus to noskaloja uz bumbuļiem, rezultātā arī bumbuļi ir cietuši. Šobrīd ir svarīgi tos ievietot glabātuvēs apžāvētus, pāršķirot un skatīties, lai atšķirtu inficētos,” rekomendē speciālists.

Pienācis laiks arī izvākt un iztīrīt siltumnīcas. Tās obligāti jādezinficē, izmantojot speciālus līdzekļus, tad mazāk iespēju, ka zemē saglabāsies kaitēkļi. Augsnes substrāta siltumnīcās ieteikts iesēt zaļmēslojumu – rudzus un ziemas vīķus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt