4. studija

4.studijā par ceļojumiem

4. studija

4. studija

Kādi parazīti apsēduši Latvijas saldūdeņu zivis?

Makšķernieks ceļ trauksmi par līdakā atrastiem parazītiem

Latvijas zivīs dzīvo vairāki simti dažādu parazīti, piemēram, zivju lentenis. Trauksmi par negaidīto atradumu paša noķertas līdakas vēderā interneta vidē sacēla Imants. Viņa makšķernieka un arī zivju pazinēja stāžs ir 25 gadi, tomēr šis loms licis gluži vai matiem sacelties stāvus. Vai šie parazīti var ietekmēt cilvēka veselību?

"Nomazgāju to pašu zivi, uzmetu aci tām zarnām un skatos, ka tur kaut kas ir tāds ne tā kā parasti – tur tārpi iekšā! Pirmos es pamanīju tos mazos, kustīgos, un pēc tam pamanīju, ka ir arī lielie tārpi – baltie. Tā kā lenteņi. Tie izskatījās pēc lenteņiem," teica makšķernieks.

Pēc viņa stāstītā, līdakā bijuši lenteņi un vairāki mazāki tārpi. "Ja to lenteni paņemtu rokās un izstieptu, līdz metram to mierīgi varētu izstiept," sprieda Imants. "Šie lenteņi, tie nebija līdakas zarnās, bet tas bija piesūcies pie [līdakas] zarnām. Tāpat tie mazie tārpiņi bija pie līdakas mugurkaula," stāstīja makšķernieks.

Imants līdaku izmetis. Tāpat darījusi iecavniece Linda, kura zivi pirkusi tirgū. "Pamanīju tos tārpus tīrīšanas mirklī, nejauši pārdurot peldpūsli. Tārpi atradās tieši peldpūslī," viņa sacīja.

Sabiedrība uztraucas, kas noticis ar Latvijas saldūdens zivīm? Vai tiešām kāda sērga, ja jau vienlaikus daudzviet parādījušies dažāda veida tārpi? Un galvenais – vai tie ir bīstami cilvēku veselībai?

Upju un ezeru  zivīs daudz parazītu

"Jā, Latvijas ezeru un upju zivīs ir ļoti daudz dažāda veida parazītu. Invadēti ir pilnīgi visi zivju orgāni, sākot ar acīm, žaunām, zarnām. Ir arī muskulatūrā, bet neviens no tiem nav patogēns cilvēka veselībai.

Tā ka, izņemot zarnas, nogriežot galvas, žaunas, zivis nav bīstami lietot uzturā," stāstīja zinātniskā institūta "Bior" vadošā pētniece Gunita Deksne.

Saldūdens un sāļā jūras ūdens iemītniekiem parazīti atšķiras. Mums ir veicies, atzīst "Bior". Lai arī dažādu veidu parazīti zivīs nav retums, ir tikai viena veida lentenis, kurš par savu mājvietu var izvēlēties cilvēku. Turklāt Latvijas upēs un ezeros tas praktiski neesot sastopams. Tiem makšķerniekiem, kuri dodas pēc loma uz Peipusa ezeru Igaunijā, gan vajadzētu uzmanīties.

"Tas, kas ir patogēnais cilvēkiem, tas lokalizējas zivīm starp muskulatūru un ādu, sasniedz labi ja viena centimetra lielumu un izskatās pēc tādas gļotveidīgas cistas," klāstīja Deksne.

Drīkst ievest tikai saldētas zivis 

Pateicoties parazītam ar eksotisku nosaukumu latīņu valodā – "anisakis", Eiropā stingri aizliegts ievest zivis nesaldētā veidā, piemēram, no Japānas un Ķīnas. Šis parazīts ir tik dzīvelīgs, ka pat termiskā apstrāde to nenogalina, un savas dzimtas turpināšanai tas labprāt izvēlas cilvēka organismu. Pirms daudziem gadiem šādas parazītiem inficētas mencu aknas gan iemaldījušās arī Rīgas Centrāltirgū.

"Parazīti ēdamās zivs daļās nedrīkst būt. Pilnīgi nekādi – vai tie ir dzīvi, beigti, labdabīgi, ļaundabīgi – tie tur nedrīkst būt.

Par to atbild gan [zivju] audzētājs, gan apstrādātājs, gan tālāk arī tirgotājs," klāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vecākais eksperts Andris Vaiders.

Galvenais - termiski apstrādāt

Arī lielveikalos nopērkamās dzīvās zivis savā vēderā var slēpt nepatīkamus pārsteigumus. Latvijas saldūdens zivīs vien ir vismaz 300 dažāda veida parazītu. Interesanti – nereti parazīti ietekmē arī zivju uzvedību, lai tās pēc iespējas ātrāk nomedītu, piemēram, kāds putns, un parazītiem būtu iespēja dzīvot plašākā "mājoklī".

"Zivis ir labs objekts, ko rādīt studentiem, lai iepazīstinātu ar parazitoloģisko daudzveidību. Ar dažāda veida parazītiem, jo mēs tur varam atrast visu, ko vajag.

Vienšūņus, (..) lenteņus. Visu mēs tur varam atrast, bet nekas no tā nav patogēns," sacīja "Bior" speciāliste.

Secinājums – Latvijas saldūdeņu zivis pat tad, ja to zarnās vai citās ķermeņa daļās atradīs parazītus, neietekmēs ēdāja veselību. Psiholoģiski gan - cilvēks, redzot šādu skatu, diez vai vēlēsies izbaudīt maltīti. Tomēr galvenais nosacījums – zivi kārtīgi termiski apstrādāt. Ja vēlas to lietot svaigā veidā, vismaz 24 stundas zivs ir jāizsaldē austumā līdz pat mīnus 20 grādiem.

Saistītie raksti
Vide un dzīvnieki
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti