Vienreizlietojamo trauku patēriņš pieauga kovida pandēmijas laikā, kad cilvēki biežāk nekā iepriekš pasūtīja pusdienas ar piegādi uz mājām. Mudinot iedzīvotājus mainīt savus ēšanas paradumus, Liepājas pašvaldība aicina turpmāk ēdiena iegādei izmantot līdzņemamās pusdienu kastītes un krūzes. Akcijā uzrunā arī sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus.
"Tā ir ļoti laba ideja, lai tiešām saudzētu dabu," skaidroja kafejnīcas "Darbnīca" bārmenis Klāvs Roberts Lohanskis. "Protams, ne viss ir pārstrādājams, varbūt tās ēdiena kārbiņas nav ilgmūžīgas, bet tomēr tie nebūs tie atkritumi, ko tu izmet katru dienu ārā, nopērkot to kārbiņu pie mums."
"Mūsu beķereja jau sen piedāvāja cilvēkiem nākt ar saviem traukiem," izstāstīja beķerejas "Roma" konditors Aksels Trillo. "Mums kā komandai ir ļoti svarīga mūsu lokālā ekoloģija, mūsu mērķis ir tāds, ka, ja mēs varam ietaupīt kaut vai vienu trauku vai vienu krūzi, tad tas jau ir sasniegums."
"Mums ir pārsvarā pastāvīgie klienti, kuri mums ir visi mīļi, mūs nav pametuši kovida laikā, un līdz ar to mēs jau viņus atpazīstam, [viņi nāk] ar kārbiņām, un tādā veidā gandrīz saglabājam tādu ģimenisku atmosfēru," informēja radošā direktore Daiga Veismane no "Tiamo grupas".
"Mēs saprotam, ka uzņēmumiem nav tāda kapacitāte, lai izglītotu savus klientus – viņiem ir jāveic uzņēmējdarbība, viņiem ir jāpaēdina klients, un šī izglītojošā aspekta pietrūkst," vēstīja Liepājas domes Vides, veselības un sabiedrības līdzdalības daļas vecākā speciāliste Diāna Stendzeniece. "Un tas ir tas, kur mēs kā pašvaldība redzam savu stipro pusi, kur mēs varam sagatavot informāciju un iedot jau ēdinātājam, lai viņam jau viss ir gatavs. Viņam varbūt ir tikai jānoliek redzamā vietā vai arī caur sociālajiem tīkliem viņi var padalīties, un tādā veidā klients to arī pamana."
Uzrunātajiem liepājniekiem un arī pilsētas viesiem ideja par līdzpaņemtu trauku lietošanu nav sveša, un viņi arī tādus izmanto ikdienā.
"Tagad jau visi saka, ka piemēslo dabu – vajag, lai saudzētu dabu. Un es tagad arī, kā saka, cenšos neēst [no vienreizlietojamiem traukiem]," atzina liepājnieks Aldis.
"Ēdot no parastiem traukiem, ēdiens ir garšīgāks nekā no vienreizējiem, un arī vide netiek piesārņota. Vajag cienīt dabu, tāpēc es esmu pret plastmasas vai papīra traukiem," apgalvoja klaipēdniece Zita.
Iedzīvotāji aicināti arī piedalīties konkursā – fotografēt iegādātos ēdienus vai dzērienus savos līdzņemtajos traukos un ievietot sociālajos tīklos ar tēmturi #nepērclieku. Izlozes kārtībā noteiktajiem veiksminiekiem tiks balvas – līdzņemšanas trauki un krūzītes.
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas aplēses liecina, ka vienreizlietojamās preces ik gadu Latvijā veido gandrīz 31 tūkstoti tonnu atkritumu. Lielāko īpatsvaru – 31% – tajā veido dzērienu iepakojumi, kam seko pārtikas tara.