Lauksaimniekus lūdz dalīties pieredzē par pākšaugu audzēšanu

Latvijas lauksaimniekus aicina piedalīties Eiropas līmeņa aptaujā par pākšaugu audzēšanu un dalīties savā pieredzē, informēja Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) pārstāve Lana Janmere.

It īpaši aptaujā tiek aicināti piedalīties sojas un lauku pupu audzētāji. Iegūtā informācija tiks izmantota, lai sagatavotu padomus un ierosinājumus konsultantiem, kā arī politikas veidotājiem, norādīja Janmere.

Aptaujas mērķis ir panākt olbaltumvielu pašpietiekamību Eiropā.

Tā tiek organizēta starptautiskā projekta ''LegumeGap'' "Augu olbaltumvielu ražošanas produktivitātes un ilgtspējības palielināšana Eiropā" (SusCrop ERA-NET) ietvaros, kuru kopš 2019. gada īsteno LLU Lauksaimniecības fakultātes zinātnieki, pauda universitātes pārstāve. Visas projekta aktivitātes tiek organizētas sadarbībā ar deviņiem partneriem no Somijas, Vācijas, Polijas, Francijas, Nīderlandes, Spānijas un Lielbritānijas.

“Projektā ''LegumeGap'' trīs gadu laikā paredzēts identificēt lauka pupu un sojas šķirņu potenciālu un optimālo lauksaimniecības praksi. Zinātnieki izvērtēs, kā panākt samazinātu ražas svārstīgumu un proteīnu iztrūkumu Eiropas Savienības līmenī, optimizējot pākšaugu ražošanas ekoloģisko potenciālu,” skaidroja Janmere.

Paredzams, ka pākšaugu audzēšanas palielināšana nodrošinātu Eiropas pašpietiekamību proteīna apgādē, dažādotu lauksaimniecības ražošanas sistēmas, samazinātu minerālmēslu un pesticīdu lietošanu, samazinātu siltumnīcas efekta gāzu emisiju, novērstu lauksaimniecībā izmantojamo zemju degradāciju, kā arī novērstu bioloģiskās daudzveidības samazināšanos, informēja universitātes pārstāve.

Aptauja par pākšaugu audzēšanas pieredzi pieejama, izmantojot šo saiti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vide un dzīvnieki
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt