"Kad kļūst vēss, vadaudi sašaurinās, sulas tecēšana apstājas un atjaunojas, kad būs siltāks. Ar to jārēķinās, ka siltajās ziemās, kad temperatūra virs plusiem, sulu tecēšana sāksies agri un par to nav pat ko brīnīties," skaidroja kādreizējais Nacionālā botāniskā dārza direktors, tagas Dabas aizsardzības pārvaldes priekšnieks Andrejs Svilāns.
Indīgu kļavu nav, tāpēc tecināt sulu var no jebkura koka.
Latvijā bez parastās kļavas vecos parkos ir sastopama sudrabkļava – arī tās sula ir dzerama. Taču tā nebūs tik salda kā Ziemeļamerikas kļavai, kas Latvijā gan nav sastopama.
Tā kā kļavu sula ir cukura un minerālvielu šķidrums, ko koks izmanto lapu plaukšanai un ziedēšanai, speciālisti iesaka ne tik daudz domāt par kļavas sugu, no kuras sulu iegūstam, bet gan tās vecumu.
Der atcerēties, ka nevajadzētu atņemt kokam pārāk daudz enerģijas, jo var veidoties trupe un citādi bojāt koku, norādīja Svilāns.
Cik vērtīgas ir kļavu un bērzu sulas, lasiet šeit!
Raksts pirmo reizi LSM.lv publicēts 2016. gada 24. februārī.