Sadaļas Sadaļas

4. studija

4. studija

4. studija

Padoms bez maksas. FKTK finanšu pratības eksperte Aija Brikše

Iegaumējiet: lāčpurni - ēdami, bisītes - indīgas!

Kā pavasarī mežā atšķirt ēdamos lāčpurnus no indīgajām bisītēm

Sēņotāji, noilgojušies pēc dabas veltēm, dodas mežā, lai salasītu pavasara sēnes. Šobrīd mežos atrodami gan ēdamie lāčpurni, gan bisītes, kuras uzskatāmas par indīgām, tomēr cilvēki tās turpina lasīt un ēst. Diemžēl bisīšu mērces baudītāji mēdz arī nonākt slimnīcā. Kā atšķirt ēdamo sēni no indīgās?

Lāčpurnus no bisītēm atšķir krāsa, kātiņš un krokas

Lāčpurni ir lapu koku mežu suga, tie aug arī parkos, dārzos, arī Rīgā bieži vien dārzos ir sastopami, pastāstīja mikoloģe, sēņu pētniece, grāmatu autore Inita Dāniele.

Mums šķiet, ka pavasarī cilvēki mežā lasa trīs dažādas sēnes – lāčpurnus, bisītes un... murķeļus. Taču mikoloģe dusmojas – tādu “murķeļu” nemaz nav. Vācu valodā “Morchel” nozīmē “lāčpurns”. Neveiksmīgi latviskojot, tas kļuvis par “murķeli”, un daudzi sēņotāji šādi sauc gan ēdamo sēni, gan bisītes, tomēr mikoloģe norādīja, ka tas nav pareizi.

"Lāčpurnam ir diezgan regulārs krokojums, tā kā tādas pagarinātas bišu šūnas. Parastais lāčpurns ir tāds apaļīgāks. Smailais lāčpurns, kā jau rāda nosaukums, ir smailāks. Bieži vien smailie lāčpurni ir diezgan tumši, paskaidroja Inita Dāniele.

Lāčpurns atšķirībā no bisītes skaitoties delikatese. Par delikatesi tas gan kļūst tajā brīdī, kad tam kaut ko garšīgu sapilda iekšā, zosu aknas vai ko tamlīdzīgu. Citādi tam neesot ļoti izteikta garša, skaidroja mikoloģe.

Lāčpurnus no bisītēm, pirmkārt, atšķir krāsa. "Lāčpurni ir tādi drusciņ pelēcīgi vai gaišāki, vai tumšāki, tas var būt dažādi. Bet viņi nav tik silti brūni kā bisītes. Bisītes arī var būt gaišākas. It īpaši dižā bisīte ir pavisam tāda dzeltenīgi brūna," stāstīja Inita Dāniele.

Otra atšķirība ir kātiņš. Lāčpurnam tas vairāk redzams, bet bisītei kātiņš ir pavisam īsiņš. Treškārt, atšķiras krokojums. "Lāčpurnam ir vairāk vai mazāk tādas regulāras šūnas, bet bisīte ir tāda kā vairāk smadzeņu veida krokota," skaidroja mikoloģe.

No bisīšu lietošanas uzturā var arī nomirt

Sēņotāja Liesma gan atzinās, ka ir iecienījusi arī bisītes, tās viņa pavasaros lasa jau ilgus gadus, pēc tam ilgi un cītīgi novāra un lieto uzturā.

Caur bisītēm saņemtais zemes spēks diemžēl daudzus novedis līdz slimnīcai. Sēne satur giromitrīnu. Risks saindēties ir tieši tāds pats kā ar slaveno fugu zivi, jo prasmīgāks pavārs – jo lielākas iespējas izdzīvot.

"Tīri teorētiski šo sēņu dēļ var arī nomirt. Pasaulē ik pa laikam nomirst pēc šo sēņu ēšanas, ir bijuši pacienti, kuru stāvoklis ir gana kritisks un gana nopietns. Tad jāsaņem arī nieru aizvietojošā terapija un citas atbalsta terapijas, un, paldies Dievam, ir izdevies viņus izglābt no nāves," norādīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikas anesteziologs reanimatologs Roberts Stašinskis.

Toksikologs uzsvēra, ka ne vienmēr cilvēki saindējušies, lietojot bisītes uzturā. Pieticis vien ieelpot tvaiku, kas radies, sēni novārot.

Turklāt pirmās pazīmes, kas liecina, ka steidzami jāmeklē mediķu palīdzība, parādās pēc vairākām stundām, pat pēc diennakts.

"Pirmkārt, simptomātika sākas kā ar vairumu sēņu – kuņģa zarnu trakta traucējumiem, kas ir slikta dūša, vemšana, caureja, diskomforts vēderā. Un otra lieta ir nervu sistēmas traucējumi, kas var būt vājums, ģībšana, reiboņi, var būt redzes dubultošanās," pastāstīja toksikologs.

Izvēle ir katra paša ziņā – pārnest mājās arī indīgo bisīti vai tikai lāčpurnu, kurš nekādā ziņā jūsu veselību neapdraudēs.

Ja pasliktinās pašsajūta pēc sēņu lietošanas uzturā, noteikti jāvēršas pēc palīdzības Saindēšanās informācijas centrā pa tālruni – 67 042 473. Tas darbojas visu diennakti, un par šo zvanu un konsultāciju nebūs jāmaksā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vide un dzīvnieki
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt