Braiena Saketa ģimene Mičiganas štatā ASV kartupeļus audzējusi paaudzēm. Šie kartupeļi kļūst par čipsiem, kurus var nopirkt pārtikas preču veikalos lielākajā daļā Savienoto Valstu austrumu.
Mičiganas štatā izaudzē vairāk čipsu kartupeļu nekā jebkurā citā ASV štatā. Aptuveni ceturtā daļa valsts čipsu saražoti tieši no Mičiganas kartupeļiem. Iespējams, viens no iemesliem ir vidējo rietumu štata klimats, kur vēsais gaiss ir labi piemērots novākto kultūraugu uzglabāšanai.
Tomēr vidējai gaisa temperatūrai paaugstinoties, kartupeļus uzglabāt noliktavā bez papildu dzesēšanas iekārtām kļuvis sarežģītāk.
Saketu ģimenes fermai nācies nopirkt vairākas iekārtas. Summas mērāmas desmitos tūkstošu dolāru. Dārgi, taču labāk, nekā sabojājušies kartupeļi.
“Mums visiem kartupeļu audzētājiem galu galā būs vajadzīgas papildu dzesēšanas iekārtas, lai izturētu periodus, kad kļūst pārāk silts,” stāstīja “Sackett Poatoes” parstāvis Braiens Sakets.
Situācija šajā fermā Mičiganas štatā ilustrē izaicinājumus, ko klimata pārmaiņas rada lauksaimniecībai lielā daļā pasaules. Pēc novākšanas kultūraugi, kas netiek nekavējoties apstrādāti, dažkārt tiek uzglabāti vairākus mēnešus. Bet sasilstošais klimats to padara grūtāk un dārgāk izdarāmu.
Mičiganas Universitātes prognozes liecina – laika posms, kad ārā gaiss ir gana vēss, lai kartupeļus uzglabātu bez papildu dzesēšanas iekārtām, līdz gadsimta vidum Mičiganā varētu samazināties par 17 dienām gadā.