Zināmais nezināmajā

Te ūdenī, te uz sauszemes jeb dzīvnieki - amfībijas. Latvijas dabā tādu ir daudz

Zināmais nezināmajā

Eksils jeb izsūtījums vai bēgšana no valsts

Kafiju dzersim arī pēc 50 gadiem. Tās garša varētu būt citāda

Garšīgāka, bet arī dārgāka. Kafijas lietpratēji prognozē šī dzēriena nākotni

Klimata pārmaiņu un citu faktoru ietekmē rodas jauni kafijas audzēšanas reģioni, bet ir arī vietas, kurās kafiju vairs nav iespējams audzēt. Nākotnē kafija kļūs grūtāk pieejama un, iespējams, dārgāka, jo to ietekmē klimata pārmaiņas un pēc šī dzēriena turpina augt pieprasījums, Latvijas Radio raidījumā “Zināmais nezināmajā” vērtēja "Andritto" kafijas grauzdētavas vadītājs, barista Andris Petkēvičs un "Kalve Coffee" īpašnieks Gatis Zēmanis.

Petkēvičs atzina, ka klimata pārmaiņu jautājums viņa ikdienā nav ļoti aktuāls, jo pārmaiņas notiek lēni un vairāk ietekmē sadarbības partneru ikdienu, kas kafiju audzē. Savukārt Zēmanis norādīja, ka viņa ikdienu klimata pārmaiņas gan ietekmē diezgan būtiski. 

“Viens piemērs ir, kad pagājušajā gadā Brazīlijā ziedēšanas laikā pēkšņi bija uznākušas salnas un daļēji nosala ziedi, kas nozīmē to, ka kafijas koks nespēs ražot augļus.

Mani kā uzņēmēju un kafijas baudītājus tālāk ietekmēja cena, respektīvi, laikapstākļu anomāliju dēļ biržā kafijas cena auga divas reizes,” viņš stāstīja. 

Vienlaikus Zēmanis piekrita, ka klimata pārmaiņu radīto ietekmi un problēmas ir grūti izmērīt vai novērtēt, taču ar tām noteikti saskaramies. 

Ne tikai sausums, klimata pārmaiņas, bet arī lietus mežu izciršana un vēl citi faktori ietekmē kafijas audzētājus Dienvidamerikā un arī Āfrikā. Līdz ar to mainās reģioni, kādos kafija tiek audzēta. Pēdējā laikā kafijas audzēšanai pievērsusies arī Ķīna, stāstīja kafijas eksperti. 

Zēmanis sprieda, ka nākotnē, visticamāk, Ķīna piegādās pasaulei kafiju, taču tas nenotiks tik ātri: "Visticamāk, ka tas ir paaudžu jautājums. Neticu, ka sagaidīšu, ka varēšu pasūtīt kafijas konteineru no Ķīnas, kas būs pietiekami labā kvalitātē garšas un cenas ziņā. Nedomāju, ka tas notiks tik strauji.”

Petkēvičs atklāja, ka viņam ir sanācis nogaršot Ķīnas kafiju un pieprasījums pēc šī dzēriena Ķīnā turpina augt:  "Ķīna ir viens no piemēriem, kur jauniem cilvēkiem pasaulīgās lietas patīk vairāk un vairāk. Viņi grib pielīdzināties amerikāņiem vai itāļiem. (..) Tas arī veicina to, ka Ķīnā kafijas patēriņš pieaug. Tas arī ir viens no stimuliem, kāpēc kafiju arvien vairāk kultivē Ķīnā.”

Viņš arī minēja, ka gan dabas apstākļi, gan citi faktori Ķīnā ir pietiekami labvēlīgi kafijas audzēšanai. Savukārt Zēmanis, vērtējot klimata apstākļu ietekmi uz kafijas industriju nākotnē, norādīja, ka noteikti mainīsies cena, iespējams, arī garšas nianses. 

"Par garšu runājot, mums priekšā ir skaists laiks – kafijas kļūst arvien garšīgākas,

jo labāk tiek apsaimniekoti lauki un parādās arvien jauni audzēšanas reģioni. Esmu ļoti optimistisks, ka kafija būs vienmēr, arī pēc 50 gadiem. Vienkārši tā būs grūtāk pieejama, jo cilvēku kļūst vairāk, arī Āzija, kur ir tējas dzērāju nācijas, sāk dzert kafiju," viņš skaidroja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Svarīgākais šobrīd

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt