«Dienas tvīts»: Baltais stārķis

Stārķu balsene ir ļoti neattīstīta, tāpēc tie nerada citas balsīgas skaņas, kā vien paklusu šņākšanu un svilpšanu. Tomēr abu dzimumu baltie stārķi savu mēmo klusēšanu mēdz pārtraukt ar skaļu knābja klabināšanu, pirms tās vēl nereti arī iešņācoties.

Klabināšana ir dzirdama tālu, bieži vien tā novērojama, abiem pāra putniem satiekoties ligzdā. Savdabīgi, ka klabināt stārķi sāk jau no mazuļu vecuma.

Baltais stārķis ir pamatoti izvēlēts par Lietuvas nacionālo putnu, jo tieši Baltijas valstīs un Polijā ligzdojošo pāru skaits uz platību ir augstākais Eiropā. Pretēji tam, mitrāju iznīcināšanas un lauku bioloģiskās noplicināšanas ietekmē kā ligzdotājs baltais stārķis ir izzudis daudzviet Rietumeiropā.

Latvijā to vēl ir daudz, vairāk nekā 10 000 pāru, un tieši šogad ikviens var dot savu ieguldījumu, uzskaitot stārķu ligzdas jau septīto reizi kopš 1934. gada.

Klausies pavasara putnu dziesmās īpašajā Latvijas Radio rubrikā "Putni vītero"!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt