3306 dažādu putnu dziesmas skan vairāk nekā 300 ierakstos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Apkopojot datus trešajam Latvijas ligzdojošo putnu atlantam, Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicināja iedzīvotājus iesaistīties tam paredzēto datu vākšanas procesā, iesūtot ornitologiem pašu veiktus putnu balsu audioierakstus piecu minūšu garumā. Šogad aicinājumam atsaucās 52 putnu vērotāji, kas iesūtīja 381 ierakstu, kur kopā ieskaņoti 3306 putni.

"Jau trešo pavasari aicinājām iedzīvotājus iesūtīt putnu balsu audioierakstus piecu minūšu garumā. Novērtējam, ka lielākā daļa audioierakstu nākuši no mazāk apdzīvotām vietām, jo tieši šādi ieraksti vislabāk palīdz mūsu ornitologu darbā – konstatēt izplatību visām pie mums ligzdojošām putnu sugām," skaidro Latvijas Ornitoloģijas biedrības ornitologs Andris Dekants, kas pašreiz apkopo datus 3. Latvijas ligzdojošo putnu atlantam (2020–2024).

"Pirmās astoņas biežāk dzirdamās sugas kopā ar paceplīti ir starp TOP10 Latvijā biežākajām ligzdojošajām putnu sugām, tādēļ nav pārsteigums tās ieraudzīt populārāko putnu balsu tabulas augšgalā. Izanalizētajos audioierakstos dzirdēju arī stirnas un pat dziedošu zaļo krupi," stāsta ornitologs Dekants, kurš analizējis visus iesūtītos putnu balsu audioierakstus un ziņojis to autoriem par ierakstos saklausāmajiem putniem. Visbiežāk saklausāmais putns piecminūšu ierakstos bija žubīte (254 ieraksti), čuņčiņš (152), dzeltenā stērste (135), lielā zīlīte (129), dziedātājstrazds (126), melnais mežastrazds (124), lauku balodis (116), sarkanrīklīte (115), dzeguze (107), vārna (106), svirlītis (86), paceplītis (82).

Latvijas Ornitoloģijas biedrība par iesaisti sabiedriskajā zinātnē ir pateicīga katram no 52 putnu balsu dokumentētājiem, savukārt aktīvākajām ierakstu veicējām – Irinai Mālniecei (87 ieraksti), Artai Kronbergai (42 ieraksti) un Signijai Vanagai (42 ieraksti) –  pateicībā par aizrautību un daudzveidīgajiem ierakstiem katrai dāvina Viestura Ķerus jaunāko grāmatu "Korras pasaules" un dāvanu karti spārnotiem pirkumiem Motacilla.lv internetveikalā.

Arī 2023. gada aprīlī, maijā un jūnijā Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicinās dalīties savos putnu balsu ierakstos, iesūtot 2023. gada audiopiecminūtes uz e-pastu [email protected]. Īpaši tiek gaidīti audioieraksti no Latgales reģiona, no Madonas novada, Alūksnes novada, Kuldīgas novada, kā arī no Priekules un Piltenes apkaimes. Vērtīgākie ieraksti ir pirmajās četrās stundās pēc saullēkta vai divās stundās pirms saulrieta. Ierakstus vēlams atkārtot ik pēc divām nedēļām arī tajā pašā vietā, jo dziedošo putnu daudzveidība katru reizi atšķirsies.

Putnu balsu analīze ar mērķi apkopot datus 3. Latvijas ligzdojošo putnu atlantam ir iespējama, pateicoties Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstam.

Putnu dziesmas klausies šeit!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti