Latvijas Nacionālā dabas muzeja Botānikas nodaļas vadītāja, mikoloģe Inita Dāniele LSM.lv skaidroja – tā kā sēnes vairojas ar sporām un tām nav sakņu, tās nav obligāti jāgriež. Sēnes var arī vienkārši izcelt no zemsedzes, tomēr tas jādara ļoti saudzīgi, lai nesabojātu augsnes virskārtu.
Šāda sēņu izņemšana var palīdzēt arī sēnes atšķirt, jo bieži vien konkrētās sēnes īpašības redzamas tieši kātiņa daļā, un tas ir labākais veids, kā pārliecināties, vai sēne nav indīga, norādīja Dāniele. Savukārt zinoši sēņotāji visbiežāk izvēlas sēnes nogriezt, nevis izcelt, jo nogrieztai sēnei būs mazāk pielipušu augsnes daļiņu.
Sēņotājam pašam jāsaprot, kurš veids viņam ir ērtākais, jo neviena no rīcībām sēnei nekaitē,
sacīja mikoloģe.
Ierasti cilvēki sēņo laika posmā no vasaras saulgriežiem līdz agram rudenim, tomēr sēnes ir atrodamas vienmēr un visur, arī ziemā.
Pat atkušņa laikā iespējams atrast daudz dažādu sēņu, tomēr tās nebūs ēdamas.
Ņemot to vērā, pirmkārt, ēšanai jāvāc tikai tās sēnes, par kuru pazīšanu esam pilnīgi droši. Mikoloģe atgādināja: "Ja ir kaut maza šaubu ēniņa, labāk sēni atstāt mežā un lieki neriskēt. Iesākumā doties sēņot tikai pētniecības nolūkos, tikai pēc tam, kad sēņu atpazīšana apgūta, var ķerties pie to lasīšanas, lai lietotu uzturā."
Garšīgas un visai diētiskas
"Sēņu galvenais labums ir to daudzveidīgā izmantošana. Sēnēs nav nekā tāda, bez kā cilvēks nevarētu iztikt, tajās nav neaizstājamu uzturvielu, tomēr sēnes ir ļoti garšīgas un tajās nav daudz kaloriju. Ja papildinām tās ar kādu citu ēdiena sastāvdaļu, piemēram, sacepam sviestā, tad, protams, šīs kalorijas palielinās, bet pati par sevi sēne ir diezgan diētiska," teic Dāniele.
Kādreiz mūsu vecmāmiņas grāmatās rakstīja receptes ēdieniem, kuri būtu pēc iespējas barojošāki, jo tie bija citi laiki – kara vai pēckara gadi, kad cilvēki bija piedzīvojuši badu. Šobrīd viss mainījies uz otru pusi – kalorijas ēdienā cenšamies samazināt, un sēne ir lieliska sastāvdaļa, kurā ir daudz šķiedrvielu un arī atsevišķi vitamīni, uzsvēra Dāniele.
Raksts LSM.lv pirmo reizi publicēts 2022. gada 4. augustā.