Pareiza uguns kuršana jeb kā taupīt malku. Padomi no 1923. gada kalendāra

Kalendārs nekad nav bijis tikai dienu rādītājs, tas centās būt arī enciklopēdija un padomdevējs dažādām dzīves situācijām, Latvijas Radio rubrikā "Gadsimta kalendāri no Nacionālās bibliotēkas krātuvēm" stāsta Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) speciālisti. Piemēram, "Mājsaimniecības kalendārā 1923. gadam" sniegti derīgi padomi mājsaimniecībā, tostarp malkas taupīšanā.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas speciālisti par Mājsaimniecības kalendāru. Pareiza uguns kuršanaLatvijas Radio Ziņu dienests

     

     

     

    Fragments no kalendāra "Derīgi padomi mājsaimniecībā" (saglabāta oriģinālrakstība):
    • Pie tagadējās malkas dārdzības jāgriež vērība uz pareizu uguns kuršanu: no iesākuma, kamēr ēdiens uzvārās, jāņem smalka, sausa malka un jāsakur krietna uguns, lai ātrāki uzvārās. Pēc tam pietiek ar vienu vai divām pagalēm, tikai jāpieskata, lai būtu tik daudz karstuma, ka ēdiens pastāvīgi lēni vārās (katlam, saprotams, jābūt ar cietu vāku). Tā vārot aiztaupa daudz malkas un arī ēdiens lēni vāroties nepārkūsā un nevajadzīgi neizgaro, caur to virums zaudētu daļu no savām labākām sastāvdaļām.

    Vairāk par kalendāru un izdevēju

    ''Mājsaimniecības kalendāru'' izdeva Gērta grāmatu tirgotavas apgāds Rīgā. Kalendārs izdots tikai divus gadus.

    Vispārīgā daļa neatšķiras no citiem kalendāriem, arī piedāvātie derīgie padomi mājsaimniecībā, ārstniecībā nav nekas nedzirdēts vai nelasīts. No novitātēm nekā īpaša. Literārajā daļā ievietoti stāstu tulkojumi. Un, kā visos kalendāros, arī šajā daudz reklāmu.

    Kalendāru izdeva Gērta Anna – grāmatu apgādātāja un veikala īpašniece, liecina LNB datu bāze "Latviešu grāmatniecības darbinieki līdz 1918. gadam".

    Kļūda rakstā?

    Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

    Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

    Vēsture
    Dzīve & Stils
    Jaunākie
    Interesanti