#LV99plus: Kā pagatavot kartupeļu sieru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šī publikācija ir daļa no lsm.lv seriāla #LV99plus, kas stāsta par notikumiem Latvijā un reģionā pirms 100 gadiem. Tā ir daļa no mūsdienīgas hronoloģiskas notikumu rekonstrukcijas 1917. un 1918. gadā, kas ļāva dibināt neatkarīgu Latvijas valsti. Publikācijas autore ir viens no mūsu virtuālajiem tēliem, kas ir izdomāta, bet nekādā gadījumā ne "feika". Šī varone mums palīdz rekonstruēt tā laika notikumus, procesus un sadzīvi.

Marija Bērza

Autore ir viena no mūsu izdomātajiem, bet noteikti ne "feikajiem" tēliem lsm.lv seriālā #LV99plus, kas hronoloģiski stāsta par notikumiem Latvijā un reģionā pirms 100 gadiem, kas ļāva dibināt neatkarīgu Latvijas valsti.

Marija Bērza (dzimusi Tišlere) 29 gadi (dzimusi 1888. gada 1. decembrī) – Kuldīgas vācbaltu amatnieka meita, kura īsi pirms kara apprecēja turīga latviešu saimnieka vecāko dēlu Ansi Bērzu. Sākoties karam vīru iesauca armijā. Viņš piedalījās Prūsijas ofensīvā un pēc Tannenbergas kaujas kļuva par karagūstekni. Vīra ģimene pēc Kurzemes okupācijas sākuma devās bēgļu gaitās un vīra brālis Kārlis pieteicās strēlniekos. Marija pati nedevās bēgļu gaitās un kopā ar savu mazo meitiņu Annu (dzimusi 1912. gadā) palika pie saviem vecākiem Kuldīgā. Marijas rūpju centrā ir viņas vīrs, kuram viņa regulāri sūta vēstules, pārtikas paciņas un cita veida palīdzību. Paralēli Marija sarakstās arī ar savu māsu Vilhelmīni, kura dzīvo Liepājā. Tāpat ar Mariju cenšas sazināties vīra vecāki, kuri grib uzzināt kaut ko vairāk par savu dēlu. Marija aplūkotajā periodā pamatā uzturas Kuldīgā, periodiski dodas apciemot māsu Liepājā.

Par diskusiju platformu šiem notikumiem un tā laika dzīvesstilam piedāvājam mūsu "Facebook" grupu "Dzīvā vēsture",bet Marijai ir arī savs "Facebook" profils. 

Ai, kā sirds kāro pēc kārtīga siera! Pirms kara bija grūti novērtēt, cik patiesībā gardas ir pat visvienkāršākās siera zortes. Šobrīd, ja arī kaut kur var nopirkt sieru, tas maksā nesamērīgi dārgi. Tāpēc, lai apmierinātu kāri, jāizlīdzas ar izdomu.

Dotajā brīdī viegli dabūjami ir kartupeļi. Tad nu pielietojot nedaudz radošās domāšanas, varam pagatavot kartupeļu sieru. Recepte ļoti vienkārša. Nepieciešamas 6 mārciņas kartupeļu un 1 mārciņa skābā krējuma. Otro sastāvdaļu dabūt ir pagrūti, bet ne neiespējami.

Kartupeļus novāra ar visām mizām, nomizo un sarīvē. Sarīvētajiem kartupeļiem pievieno skābo krējumu un kārtīgi samaisa.  Masu atstāj 3-4 dienas rūgt.

Sarūgušo masu vēlreiz kārtīgi izmaisa un pēc tam saveļ lielā ritulī. Rituli uzliek uz sieta, lai notek šķidrumi. Kad lielums notecināts, siera piku ar visu sietu noliek sausā, tumšā vietā uz 15-20 dienām izkalt. Jo ilgāk notur, jo sieram labāka garša.

Mūsmājās gatavotais siers ir nostāvējis noteiktās dienas un garšo brīnišķīgi. Prieks atkal baudīt sieru. Kas vēl labi kartupeļu sieram, ja to pareizi sasaiņo, tas var glabāties pat mēnešiem ilgi. Patiesi praktisks ēdiens kara laikā.

*1918. gada 29. septembra ieraksts dienasgrāmatā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti