#LV99plus: Kā atpazīt viltotu pienu?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šī publikācija ir daļa no lsm.lv seriāla #LV99plus, kas stāsta par notikumiem Latvijā un reģionā pirms 100 gadiem. Tā ir daļa no mūsdienīgas hronoloģiskas notikumu rekonstrukcijas 1917. un 1918. gadā, kas ļāva dibināt neatkarīgu Latvijas valsti. Publikācijas autore ir viena no mūsu virtuālajiem tēliem, kas ir izdomāta, bet nekādā gadījumā ne "feika". Šī varone mums palīdz rekonstruēt tā laika notikumus, procesus un sadzīvi.

Sāra Minca

Sāra Minca, 33 gadi (dzimusi 1884. gada 18. novembrī) – Sāra ir Rēzeknes veikala īpašnieka atraitne. Vīrs nomira 1917. gadā. Sārai ir trīs bērni. Bērnu apgāde ir viņas raižu centrā, tomēr viņa uztraucas arī par saviem diviem jaunākajiem brāļiem, kuri karo cara armijā. Sāras māsa dzīvo Daugavpilī. Sāra pamatā uzturas Rēzeknē.

Saziņas medijs lsm.lv vēstures seriālā #LV99plus: vēstules, ieraksti dienasgrāmatā.

Sārai ir arī savs "Facebook" profils, un viņa ar domubiedriem sazinās  "Facebook" grupā "Dzīvā vēsture".

Piena cenas turpina kāpt. Tāpēc arvien biežāk tirgotāji atšķaida pienu ar ūdeni un citiem piemaisījumiem. Bet kā zināt, vai piens nav pārlieku atšķaidīts? Talkā nāk divas vienkāršas metodes.

Pirmā paredz uzpilināt mazu piena pilienu uz sausa īkšķa naga. Ja piliens paliek kā smuka, apaļa pilīte, piens ir labs. Bet, ja tas izšķīst un notek pa nagu, skaidrs – piens ir atšķaidīts. Otrai metodei ir nepieciešama glāze tīra ūdens. Tajā iepilina piena pilienu. Ja piens ir labs, tā pilīte nogrimst pašā glāzes dibenā. Turpretī viltots piens izšķīst pa visu glāzi.

*1918. gada 3. oktobra ieraksts dienasgrāmatā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti