Ja zupā atrod matu vai salātos tārpu. 10 padomi pie galda no 1937. gada kalendāra

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kalendārs nekad nav bijis tikai dienu rādītājs, tas centās būt arī enciklopēdija un padomdevējs dažādām dzīves situācijām, Latvijas Radio rubrikā "Gadsimta kalendāri no Nacionālās bibliotēkas krātuvēm" stāsta Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) speciālisti. Piemēram, "Mājturības kalendārā 1937. gadam" sniegti padomi, kā uzvesties pie galda.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas speciālisti par Mājturības kalendāru. 10 padomi pie galda
00:00 / 02:41
Lejuplādēt

 

 

 

Fragments no "Mājturības kalendāra 1937. gadam" – "10 padomi pie galda" (saglabāta oriģinālrakstība):

  1. Ja nezini, kā ēdiens jāēd vai kā jālieto kāds uzliktais trauks, tad nesteidzies. Pagaidi un apskaties, kā citi to darīs.
  2. Esi uzmanīgs ar sinepēm un mārrutkiem.
  3. Neesi pie galda rijīgs, lai pat tavas acis nebūtu tādas!
  4. Neēd tik ātri kā dzelzceļa piestātnes restorānā, ne arī lēnāk kā citi.
  5. Nerunā zivi ēdot, ja negribi, lai asaka ieķeras rīklē.
  6. Ja tev zemē nokrīt nazis vai dakšiņa, tad liec, lai to paceļ apkalpotājs un apmaina pret tīru.
  7. Ievēro izšķirību starp ēdieniem. Neņem no kaviāra tikpat daudz kā no skābētiem kāpostiem.
  8. Ja atrodi matu zupā vai arī tārpu salātos, tad novieto to klusi, lai citiem nesamaitātu ēstgribu.
  9. Nebāz kabatā augļus, cepumus un cigārus.
  10. Neatstāj ēdienu uz šķīvja.

"Mājturības kalendāru" izdevis  L. Audze Rīgā. Kalendārā plaši izvērsti ir padomi uzvedības kultūrā, jo kurš gan cits, ja ne māte mācīs savus bērnus – un ne tikai viņus - labā uzvedībā! Lasāmi norādījumi, kā pieklājas izturēties pie galda, ko runāt viesībās, kā rīkoties teātra apmeklējuma laikā, kā uzvesties, apceļojot dzimto zemi un ārvalstis.

Vairāk par "Mājturības kalendāru" lasāms šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti