Par to, ka tuvojas Ziemassvētki, liecina mandarīnu kalni veikalos, bet - vai arī mandarīnus var apsēst par daudz, ka sāk sāpēt vēders un jāmeklē ārsta palīdzība? Uztura speciāliste Eva Kataja atbild: "Ja mēs apēdīsim divus kilogramus mandarīnu, tad, visticamāk, vēders sāpēs, jo tur ir gan cukurs, gan šķiedrvielas".
Problēmas gremošanas traktā – vēdera pūšanās, caureja, kas var rasties pārmērīgas šķiedrvielu uzņemšanas dēļ, un jutīgāki zobi citrusaugļos esošo skābju dēļ ir mazākais, kas var notikt. Ja apēd par daudz mandarīnu, Jaungada balle var aiziet secen, jo uz sejas var uzmesties neglīti izsitumi.
"Šiem cilvēkiem, apēdot šo citrusaugļa daiviņu, imunitāte neatpazīst profelīnu un līdz ar to normāli reaģē, cenšas aizsargāties un izraisa alerģisku reakciju. Tā izpaužas kā pietūkums, var nonākt pat līdz tādam bīstamam stāvoklim kā anafilakse," stāsta dermatoloģe Tatjana Sidorčika.
Labā ziņa ir tā, ka tikai 3% cilvēku mūsu populācijā ir šāda vaina - ka mandarīns var pat nogalināt. Pārējiem jāievēro piesardzība.
"Ja mandarīnu mizas mēs intensīvi liekam ķīseļos, cepumos un konditorejas izstrādājumos, tad, protams, labāk būtu lietot bioloģiski audzētos, jo mizā visvairāk uzkrājas šīs pesticīdu atliekvielas," skaidroja uztura speciālisteKataja.
Mandarīni ir veselīgi, ja tos ēd ar mēru un pirms mizošanas nomazgā. "Mandarīni ir labs C vitamīna avots, tāpat tur ir beta karotīns, kas ir A vitamīna provitamīns. Līdz ar to mēs uzņemam šos divus vitamīnus diezgan pieklājīgā daudzumā," teica Kataja.
Kā atšķirt, kurš ir salds un kurš ir skābs auglis? Spāņu mandarīni pēc izmēra vidēji, spilgti oranžā krāsā, ar biezu miziņu, mizojas ļoti viegli un mēdz būt kauliņi. Saldāki par itāļu madarīniem. Turku mandarīnos nav kauliņu, miziņa mēdz būt gaiši oranžā vai dzeltenā krāsā, un parasti tie ir saldi. Marokas augļ ir saldi, sulīgi, ar plānu spilgti oranžu vai sarkanīgu miziņu un bez kauliņiem.
Uztura speciāliste atgādina, ka vienā ēdienreizē nevajag apēst vairāk par trim mandarīniem.