Zāļu sieva: Pavasaris nāk ar daudzām veltēm cilvēku veselībai

Laikā, kad dabā sācies plaukšanas laiks, Latvijas Radio uz sarunu ir aicinājis ventiņu zāļu sievu no Ventspils muzeja Līgu Reiteri. Jau deviņus gadus Līga Reitere stāsta, kā cilvēkiem pašiem sevi dziedināt ar smaržām, garšām un citām sajūtām, ko sniedz daba.

Maijā ikviens var iepriecināt savas maņas un dziedināt savu ķermeni ar ziediem un zaļumiem. Dabas mošanās laiks līdz ar sulām, kas no zemes caur saknēm dodas uz augiem, jau ir pagājis, tagad dabā ir plaukšanas laiks, saka Līga Reitere.

„Plaukst lapas, ziedi. Līdzīgi arī cilvēkiem – cilvēks sāk dzīt jaunus dzietus (dzinumus). Dziets, dziedāt, dziedināt – atveseļoties. Aizvien vairāk cilvēki pievērš uzmanību veselīgākam dzīves veidam, ne tikai pie ēdiena, uzvedības, aizraušanās, bet arī  pie domāšanas, attieksmes.

Man ir svarīgi šajā laikā pašai sevī just to plaukšanu, ziedēšanu, dziedāšanu, dziedināšanu un tādu veselīgu dzīvošanu ar visu gan jušanā, gan darbā, gan visur," saka Reitere.

Viņa īpašu uzmanību pievērš tam, kas šajā laikā dabā plaukst smaržojams, kas plaukst ēdams, kas baudāms ar acīm vai glāstāms ar vaigu. Reiterei pa rokai ir dažādas receptes, ar kurām viņa bagātina šo laiku. Viena no tām ir nezāļu salātu recepte.

„Nezāļu salātos es lieku iekšā dažādus ēdamus savvaļas garšaugus, bet es tos neēdu vienus pašus, jo garšaugi vien nesastāda salātus, klāt jābūt pamatmasai – salātu lapām, dārzeņiem vai augļiem. Man ļoti patīk, ja salātos ir sabalansēta garšas buķete,” skaidro Reitere.

Ir augi, kam mēdz būt pliekana garša, taču tie satur daudz minerālvielas, vitamīnu, kas ir nepieciešami šajā plaukšanas un ziedēšanās laikā, tāpēc Reitere cenšas, lai garšas viena otru nenomāc. Jo vājāka garša – jo vairāk var likt, jo stiprāka garša – jo mazāk.”

Līga Reitere stāsta recepti: „Pavisam vienkārša recepte, to, kas ir salkans un pliekans – izvēlos divas saujas, to, kas ir skābens – vienu sauju, to, kas ir sūrs – jau pussauju, to, kas ir sīvs – ceturtdaļu saujas, bet rūgto pavisam maz – tāds mazs špilkumiņš, maza piešprice. Ar šādām garšām augus samaisu vienā bļodā. Augus cenšos negriezt ļoti sīki, bet palielos gabalos, lai būtu pirkstos ņemami.  Jo stiprāka garša, jo sīkāk sasmalcina, jo jo vājāka garša, jo lielāko gabalos atstāj, lai pie vieglā klāt nāk stiprais un veidot buķeti un tad var ēst.”

Reitere uzskaita vairākus augos, kurus šobrīd vērts lasīt dabā un likt salātos. „Kas tad ir tāds neparasts no sūrajiem augiem? Tagad maijā ir ķērsa, ļoti garšīgs augs, mūsu pašu savvaļas rukola. Plaukst un zeļ pērkone," saka Reitere. "Pērkonei ir garšīgas gan lapas, gan ziedi - garšo kā redīsa lapas. Var pielikt avota kresi, mārrutka pirmās lapas, vajag atcerēties, ka mārrutka ziedi ir ļoti garšīgi. Skābo vajag pielikt klāt – ne tikai skābenes, bet augļi, ko var nopirkt veikalā. Varbūt daudzi pārmetīs, ka veikalā neveselīgi, bet savvaļas augi ir ļoti stipri un no tiem vien apjoms neradīsies. Cilvēki ir pieraduši ēst daudz, porcijām. Man patīk likt klāt bumbierus, ābolus. Jāskatās, kas no saknēm ir pagrabā - vai ir kāds burkāns, biete, vēl jāskatās, kas sadīdzis dārzā, pirmie burkāni vai pētersīļi," norāda zāļu sieva.

Viņa aicina cilvēkus ne tikai mēģināt baudīt garšas, bet arī smaržas. Piemēram, paklāt zem ziedošas ievas palagu, ļaut lai uz tā sabirst ziedi, tikai mazliet, jo ievas smarža ir spēcīga, un naktī ļauties aromāta dziedinošajam spēkam, kas pavasarī atjauno un dziedina ķermeni, prātu un garu. Var arī gulēt uz rozmarīna, ābeļu ziediem, vien jāļaujas sajūtām. Par dzīves laikā iegūtajām gudrībām Reitere māca arī Pļavas mācībā, kas notiek Ventspils Amatu mājā gan lieliem, gan maziem. Pļavas mācība notiks maijā, bet par ielīgošanas rituāliem varēs uzzināt jūnijā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Veselība
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti