Izziņas impulss

"Izziņas impulss" 9. sērija

Izziņas impulss

"Izziņas impulss" 8. sērija

Izziņas impulss. 7.sērija

Vidusjūras diēta – sirds veselībai piemērota ēdienkarte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Uztura piramīdās saldumiem atvēlēts pavisam neliels daudzums, bet graudaugi ir pamatu pamatā. Taču jāsaka, daudz precīzākās ietver vēl kādu slāni – tikpat svarīgi, kā ēst, mums ir arī aktīvi kustēties, socializēties un atpūsties. Tie ir Vidusjūras diētas pamatprincipi, un tas nav stāsts par to, ka jāēd būtu tikai Vidusjūras produkti.

Arī Latvijā varam ēst atbilstoši šai diētai, ja maltītes gatavojam no svaigiem un sezonāliem produktiem. Pamatelements ir graudaugi – maize, griķi, rīsi, makaroni, ja pareizi izvārīti, un daudz dārzeņu. Šķīvja lielākajai daļai jābūt ar dārzeņiem, bet olbaltumvielu uzņemšanai  pārsvarā jāēd zivis.

Pareizi izvārīti makaroni ir nepārvārīti, savukārt labas kvalitātes maize ir bez papildu pievienotiem augu taukiem.

Ja runājam par vajadzīgajām taukvielām, tad šī vieta ir atvēlēta olīveļļai. Lai arī ir izskanējuši apgalvojumi, ka to nedrīkst karsēt, pētījumi liek domāt par pretējo. Vienkāršoti sakot, olīveļļa izcels visu, kas dārzeņos labs. Te gan jāsaka, ka stāsts nav par rafinētu olīvu izspiedu eļļu.

Vēl ir vērts pievērst uzmanību garšvielām, jo tās ļaus pievienot ēdienam mazāk sāli. Lai arī sāls noteiktā daudzumā organismam ir jāuzņem, mūsu ēdienkartē tā nereti ir par daudz.

Tieši tāpat nevajadzētu aizrauties ar treknas gaļas ēšanu. Arī tā atstāj pēdas mūsu asinsvados. Veselīgo olbaltumvielu avotu recepte ir vienkārša – vairāk zivju, mazāk gaļas. Reizi nedēļā ēst sarkano gaļu ir pilnīgi pietiekami. Turklāt tiem, kas domā, ka bez gaļas nespēj, ir daudzas citas iespējas, kā panākt vēlamo efektu.

Vienalga, vai stāsts ir par zivi vai ko citu, veselīga ēšana neprasa stundām ilgu gatavošanu.

Piemēram, lai dārzeņi nezaudētu savas vērtīgās īpašības, to pagatavošanai vajag tikai dažas minūtes. Ērtākais un ātrākais veids, kā tikt pie veselīgiem dārzeņiem, ir blanšēšana. Kā nu kuram dārzenim: burkāniem minūte, bet citiem tikai pusminūte nepieciešama - pietiek iemest karstajā ūdens peldē, lai tie būtu mīksti un kraukšķīgi vienlaikus. Svarīgi ir pārāk ātri tos neizņemt no ledus aukstā ūdens. Dārzeņu blanšēšana ir lielisks veids, kā ne tikai ēst tos teju svaigus, bet arī sagatavot tālākai gatavošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti