"Ķiploks tiešām ir numur viens. Tas daudziem varbūt negaršo, bet vajadzētu to lietot. Tāpat mūsu purva dzērvenīte. Mēs taču redzam, ka tā uzglabājas bez īpašas konservēšanas, tā sagaida nākamo un aiznākamo gadu. Rodas jautājums, kas tajā ogā ir tāds, kas ļauj nebojāties," vērtē uztura speciāliste Inga Pūce.
Ķiplokam piemīt īpaši iedarbīgas bakterocīdās īpašības, un tādēļ ir tik efektīgi to lietot uzturā, jūtot pirmās savārguma pazīmes.
Savukārt dzērvenes, līdzīgi kā brūklenes un mellenes, ir īsta antioksidantu banka. Tie aizsargā organismu no brīvo radikāļu ietekmes, tātad aizkavē novecošanas procesus un palīdz cīnīties ar dažādām infekcijām.
"Ar gadiem cilvēks paliek lēnāks, asinis kustas lēnāk, arī limfa, kas ir mūsu atkritumu savācējsistēma, lēnāk kustas. Ja mēs ēdam, piemēram, pīlādžus vai ko citu rūgtvielas saturošu, piemēram, galviņkāpostus vai ziedkāpostus, kur mēs jūtam sīvumu un savelkošu garšu, tie organismā paātrina visus procesus," skaidro uztura speciāliste Pūce.
Labi sakārtota vielmaiņa nozīmē, ka organisms maksimāli efektīvi uzņem un izmanto visas labās vielas, ar ko tas tiek lutināts.
Kāposti, kas šķiet tik parasts un ikdienišķs produkts, ir bagāti ar "K" vitamīnu, kā arī ir "C" un "B" grupas vitamīnu avots. Turklāt tajos esošās vielas veicina sāļu, kancerogēno vielu un smago metālu izvadīšanu no organisma.
Linsēklās ir tā saucamie fitoestrogēni, kas varētu būt ļoti aktuāli sievietēm menopauzē, kad pašām estrogēnu līmenis krasi krīt un mainās viss organisma stāvoklis.
Šo sēklu uzņemšana ir veids, kā dabīgi, nevis ar mākslīgiem hormoniem, bet dabīgi uzturēt šo estrogēnu fonu," sacīja uztura speciāliste Pūce.
Linsēklas ir arī vērtīgs neaizstājamo taukskābju "omega-3" un "omega-6" avots. Šīs taukskābes ir īpaši nozīmīgas sirds un asinsrites sistēmas veselībai, kā arī normālai smadzeņu darbībai.
Neviens superprodukts gan nav panaceja, un rūpes par veselību ir komplekss process. Gudri veidots uzturs ir nozīmīgs solis ceļā uz to.
Ja ir vēlme uzbūvēt labu laivu, pirmais, ko vajadzētu, ir labs koks - tas ir ikdienas uzturs trīsreiz, četrreiz dienā. Un tad ir stiprinājumi - skrūves, naglas, piķis, striķi - tie ir visādi brīnumi, kas mūsdienās atklāti produktos, sākot ar omegas taukskābēm un beidzot ar vitamīniem un mikroelementiem.
Superprodukti patiesībā atrodas rokasstiepiena attālumā. Atliek doties uz mazdārziņu vai tuvējo tirgu un labai veselībai sirsnīgi baudīt Latvijas dabas veltes.