4. studija

Invalīdi

4. studija

4. studija

Veikalos sulas izstrādājumos augļu vietā ir cukura pārbagātība

Lai izspiestu vienu glāzi apelsīnu sulas, ir vajadzīgi četri apelsīni. Sulas ražotāji savai produkcijai mēdz pievienot ļoti daudz cukura, taču tad to vairs nedrīkst nosaukt par sulu. 

Runājot par nektāru, cilvēkiem visbiežāk nāk prātā dievišķais vai mīlas nektārs - kaut kas smalks un gaisīgs. Skarbā patiesība ir šāda: kopš ražotāji nedrīkst sulām pievienot cukuru, tās tiek dēvētas par nektāriem.

"Pamatojoties uz to, ka mūsdienās mēs uzņemam pārāk daudz cukuru ar dažādiem produktiem, tad tika stingrāk noteikts, cik var daudz pievienot cukuru nektāriem," pastāstīja uztura speciāliste Inese Siksna.

Taču ir trīs veidu līdzīgi dzērieni - sula, nektārs un sulas dzēriens.

"Ja ir apelsīnu sula no koncentrāta, tad varat būt pilnīgi pārliecināti, ka tā ir 100 procentu sula, un tai nekas nav pievienots," sacīja "Cido" produktu attīstības vadītāja Inese Rone.

Tātad sulām cukuru un citas piedevas pievienot nedrīkst. Izņēmums ir smiltsērkšķu sula, citādi tā ir pārāk skāba.

"Nektārā augļu sastāvs ir mazāks, piemēram, banānu nektārs - augļu saturs 20 procenti," pastāstīja Inese Rone.

Nektāriem drīkst pievienot cukuru un saldinātājus.

"Ja mēs rēķinām, tad tās nebūs vairāk par četrām cukura karotītēm uz 100 gramiem nektāra dzēriena," sacīja  Siksna. Dzēriena 200 gramos var būt pat 24 grami cukura, raidījumam "4.studija"  uzskatāmi rāda dietoloģe Lolita Neimane.

Visu laiku mediķi uzskatīja, ka 10% no dienas enerģijas var dot tīrs cukurs.

"Pēdējā laikā Pasaules Veselības organizācijas nostādne saka, ka būtu labi pāriet uz 5% - cukura daudzums, ko dienā drīkstētu apēst," vērtē dietoloģe Neimane.

Pieļaujamā cukura dienas norma ir par pāris karotītēm mazāka, nekā tas atrodams vienā mazajā sulas nektāra paciņā ar salmiņu.

"Sulas dzēriens ir šīs grupas mazākais brālis, kur jāskatās sastāvs, lai nebūtu tā, ka dzeram ūdeni ar ļoti daudz cukura un drusciņ augļu smaržu tajā," skaidro uztura speciāliste Siksna

Ja nektāros cukura daudzums ir noteikts un to nedrīkst pārsniegt, tad attiecībā uz sulas dzērieniem nosacījumu nav.

"Tādam mazam bērniņam, kurš mājās sēž pie televizora un šo dzērienu sūc ar salmiņu, vecāki nopirkuši ļoti daudz cukura un kariesa iestāšanās risku," uzskata dietoloģe Neimane.

Pērn, kad tika veiktas izmaiņas likumā "Prasības augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem", no veikalu plauktiem zibens ātrumā pazuda pakas ar dažādām sulām, palika vien apelsīnu un ābolu. Uzrunātie pašmāju ražotāji vienbalsīgi apgalvo, ka nekad cukuru augļu sulām nav pievienojuši un savu sortimentu un iepakojumu nav mainījuši.

Bet plūmju un vīnogu  sulas pazuda, to vietā tagad ir nektāri.

Ja gribas par visiem 100 procentiem būt pārliecinātiem, ka sulas glāzē nav nekādu piemaisījumu, jāspiež pašiem, bet var arī ēst odziņas un augļus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Veselība
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti