Pavasara vēstneši ir ne tikai putnu čivināšana un aizvien vairāk saulainu dienu, bet arī skaistās, lielās, sulīgās zemenes, kas kārdina tirgū un veikalu plauktos. Kāda Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma “Pārtikas revidents” skatītāja interesējās, vai šīs zemenes, kas lielākoties šobrīd tiek vestas no Grieķijas, vispār ir veselīgas un vai tās nav pilnas ar ķīmiju.
PVD pārstāve Marčenkova uzsvēra, ka katrā Eiropas Savienības dalībvalstī ir kompetentās iestādes, kuru pienākums ir kontrolēt, kā zemenes tiek audzētas, kā tās tiek novāktas, uzglabātas, transportētas un realizētas. Realizācijas laikā ir jābūt norādītai izcelsmes valstij, līdz ar to jebkuram patērētājam, kas vēlas iegādāties zemenes, ir tiesības zināt, kurā valstī tās augušas.
“Grieķijā siltā laika sezona sākās ātrāk, līdz ar to arī raža tiek novākta agrāk. Bez tam ir iespēja zemenes audzēt arī siltumnīcās, taču garša atšķirsies, vai zemenes augušas gruntī vai siltumnīcā. Protams, ka visos laikos mūsu pašu vietējās zemenes ir visgaršīgākās, īpaši, kad ir siltā, karstā laika sezona pie mums Latvijā,” piebilda PVD pārstāve.
Katru gadu PVD pārbauda gan importa, gan vietējas zemenes. Viens produkta paraugs tiek pārbaudīts uz vairāk nekā 150 pesticīdu atliekvielām, un pēdējos gados zemenēs šīs atliekvielas nav konstatētas.