Revidents

Kur Latvijā drīkst cirst eglītes?

Revidents

Ekspertu padomi, kā pēc svētkiem ievērot atslodzi

Revidents. Kā pareizi ēst svētkos?

Vai kola tiešām uzlabo gremošanu? Skaidro profesors Danilāns

Kola gremošanu neuzlabo, taču to var malkot nākamajā dienā pēc svētkiem, lai palīdzētu organismam atjaunoties, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā “Revidents” norādīja gastroenterologs Anatolijs Danilāns.

Kola, gluži tāpat kā minerālūdens, satur pavisam nedaudz sāļus un minerālvielas, piemēram, fosforu, nātriju, kāliju un magniju, kas var palīdzēt ķermenim atjaunoties nākamajā dienā pēc svētkiem. Taču, atšķirībā no minerālūdens, kolā ir arī glikoze – cukurs, kas šīm minerālvielām mūsu organismā palīdzēs uzsūkties ātrāk un labāk.

“Kolā ir sūkņi – nātrija glikozes sakabinātie sūkņi. Nātrijs netiek iekšā, ja nav glikozes. Akūtā brīdī, kolu dzert ir labāk nekā ūdeni vai minerālūdeni. Galvenais ir sāļu zudums, nevis ūdens zudums,” stāstīja Danilāns.

Taču eksperts uzsvēra, ka kola būs labākais variants tieši īpašos, akūtos brīžos, piemēram, pēc vemšanas vai caurejas vai karstā laikā, kad ir nepieciešams atgūt sāļu daudzumu organismā.

Ikdienā un it īpaši tiem, kam ir paaugstināts ķermeņa masas indekss, priekšroku jādod ūdenim.

Sertificēta uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča uzsvēra, ka pamatīgi jāpadzeras ne tikai svētku laikā, bet arī pārējās dienās.

“It īpaši iepriekšējā dienā jāatceras sevi pietiekoši hidratēt, jo tas tiešām var palīdzēt gremošanai. Protams, ka nebūs tā, ka mēs izdzērām ūdeni un tas, ko mēs apēdam, neskaitīsies vai kaut kādā veidā pazudīs, bet tas vienkārši palīdzēs mūsu gremošanai,” skaidroja uztura speciāliste.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Svarīgākais šobrīd

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt