Komentējot videi draudzīgākas ēšanas kampaņu "Neapēd zemeslodi", Bīlande norādīja – pasaulē jau labu laiku vērojama tendence, ka cilvēki arvien vairāk izvēlas atturēties no gaļas un citu dzīvnieku izcelsmes produktu lietošanas uz laiku vai kādu dienu nedēļā.
"Sabalansēts, pilnvērtīgs, plānots augu valsts uzturs var būt atbilstošs visos vecuma posmos, visās situācijās, tikai jābūt plānošanai un saprātīgumam," viņa uzsvēra.
"Tipiskākā kļūda ir gaļu un citus dzīvnieku izcelsmes produktus aizstāt ar rafinētiem ogļhidrātiem – maizītēm, kūciņām, bulciņām, cepumiņiem.
Arī čipsi sanāk vegāni, frī kartupeļi tāpat, bet tas noved pie nesabalansēta uztura. Ja mēs kaut ko ņemam nost, jādomā, ko liekam vietā," Bīlande skaidroja.
Viņa vērtēja, ka cilvēkiem trūkst informācijas, ko likt lietā, tāpēc tādā ziņā ir lieliski, ka akcijas laikā cilvēki saņem receptes, kas parāda, kādus produktus var izmantot, bet tas prasīs pārplānot un iedziļināties.
"Apriori pieņemt, ka augu valsts produkts vai produkts, kas mērķēts kā veģetārs vai vegāns, ir veselīgs, ir pagalam muļķīgi, jo virkne produktu būs ne mazāk rūpnieciski pārstrādāti un ne par kripatiņu labāki kā konvencionālie un mums zināmie sliktie produkti," analizēja Bīlande.
Viņa norādīja, ka, pārejot uz veģetāro vai vegāno uzturu, jāpiedomā būtu par dzelzs un B12 vitamīnu uzņemšanu.
“Pārejot uz augu valsts produktiem, jāvēro savs organisms, ja jūtam, ka paliek vājāks vai nav enerģijas, dodamies pie speciālista,” Bīlande uzsvēra.
“Potenciāli bīstamās pozīcijas ir apzinātas diezgan labi, speciālisti par tām ir informēti, un es domāju, ka arī kopumā arvien vairāk palielinās sabiedrības izpratne un zināšanas,” viņa piebilda.
Tāpat uztura speciāliste skaidroja, ka nevajadzētu domāt, ka tie, kuri atteikušies no dzīvnieku izcelsmes produktiem, obligāti dzīvo veselīgāk par visēdājiem un otrādāk – gan vieni, gan otri uzturu var veidot nesabalansētu.
“Veselīgas pārmaiņas jebkuros uztura paradumos mudina mums daudz vairāk domāt un pasekot līdzi šim ikdienas uzturam, tā padarot to daudzveidīgāku, garšīgāku, atklājot jaunus produktus,” Bīlande atzina.