Galvenās atšķirības starp veselīgu un pretvēža uzturu ir tādas, ka tas ietver ne tikai sabalansētu, sezonālu un mājās gatavotu ēdienu, bet arī pašā ēdienkartē galvenie uzsvari ir uz produktiem, kuri novērš iekaisumus, skaidroja uztura speciāliste.
Tiesa, ja cilvēks jau ir onkoloģiskas saslimšanas ārstēšanas procesā, plānotais uzturs vispirms jāsaskaņo ar ārstiem, uzsvēra Lutere.
PRODUKTI IEKAISUMA NOVĒRŠANAI:
Kāpostveidīgie
Lutere norādīja, ka visiedarbīgākie ir krustziežu dzimtas dārzeņi jeb visi kāpostveidīgie produkti – brokoļi, kolrābji, Ķīnas kāposti, Briseles kāposti, arī kāļi, rutki, rāceņi un citi. To sastāvā esošās vielas kavē vēža šūnu veidošanos.
Kāpostveidīgie dārzeņi satur arī tikai šiem dārzeņiem raksturīgu vielu – sulforofānu. Tas DNS līmenī aizkavē audzēja augšanu un agresivitāti.
“Vēl viens ieteikums no dzīves, kas arī ir zinātniski pierādīts – lai sulforofāns aktivētos, pie kāpostu salātiņiem jāpievieno sinepju sēkliņas. Vielas, kas ir sinepēs, palīdz labāk pretvēža vielai sulforofānam iedarboties,” skaidroja uztura speciāliste.
Sīpoli un ķiploki
Lutere arī aicināja regulāri ēst dažādus sīpolu ģints dārzeņus. Tajos ir dažādi sēra savienojumi, kuriem ir izteikti atindējoša iedarbība. Ķiploki ne tikai stiprina imunitāti, bet arī satur alicīnu – vielu, kura spēj efektīvi cīnīties ar vēzi saturošām šūnām.
Ogas
Dažādas pretvēža vielas satur arī ogas. Uztura speciāliste skaidroja, ka pilnīgi visi augļi un ogas ir veselīgas, taču īpaša uzmanība jāpievērš ogu vai augļu krāsai. Visvērtīgākās ogas esot lillā un tumši zilā krāsā – mellenes, tumšie ķirši un arī tumšās vīnogas. Lutere norādīja, ka šīm ogām ir ne tikai izteikta pretvēža iedarbība, bet tās arī satur patiešām daudz vitamīnu un dažādu antioksidantu. Turklāt mellenes un tumšās avenes mazina vēža šūnu augšanu.
Pilngraudu produkti
Lai samazinātu dažādu onkoloģisku slimību riskus, uzturā jālieto arī produkti, kas gatavoti no pilngraudiem, piemēram, rudziem, auzām un miežiem. Tie ir bagāti ar šķiedrvielām, kurām ir izteiktas pretvēža un pretiekaisumu īpašības, skaidroja uztura speciāliste. Īpaši viņa izcēla griķus, jo to sastāvā ir kvercetīns – viela ar izteiktu pretvēža iedarbību.
Sēklas
Jāēd arī dažādas sēklas, kas satur šķiedrvielas, E vitamīnu, magniju, selēnu un Omega 3 taukskābes. Jo īpaši vērtīgas ir linsēklas un kaņepes. Uztura speciāliste īpaši ieteica uzturā iekļaut melnās ķimenes: “Latīniskais nosaukums ir Nigella, un bieži vien tās pieskaita pie garšvielām, kaut gan tā ir sēkla. Arī tirdzniecībā to pārdod kā nigellu.”
Ķimeņu sastāvā esošās vielas ir svarīgas organisma cīņai pret kancerogēnām un neirodeģeneratīvām slimībām, turklāt tās arī palīdz novērst visu veidu audzēju, jo īpaši krūts vēža, riskus.