„Kazas pienā ir daudz plusu, ja runājam par ārstnieciskiem efektiem,” saka uztura speciāliste.
„Tauku molekula, kas kazas pienā ir ļoti sīka, smalka, tai ir ļoti trausla membrāniņa. Līdz ar to, nonākot gremošanas traktā, kazas piens un kazas piena produkti daudz vieglāk sašķeļas un organismam ir daudz vieglāk uzņemt šīs uzturvielas,” skaidro Rudzīte. Tādējādi kazas piens ir krietni vieglāk kuņģī pārstrādājams, ja ir gremošanas trakta problēmas.
Arī pie infekciju saslimšanām kazas piens ir vērtīgs cilvēka organismam. „Kazas piens satur lizocīmu (tā ir viela, kas atrodas arī suņu siekalās un palīdz tikt galā ar ievainojumiem). Tā cīnās ar infekcijām organismā, līdz ar to mūsu imūnā sistēma strādā krietni efektīvāk,” stāsta uztura speciālisti.
„Tie ir tie lielie plusi, kāpēc kazas piens mums ir labāks nekā govs piens,” norāda Rudzīte.
Arī Kazu audzētāju apvienības valdes priekšsēdētāja, kura pati ir arī simts kazu saimniece, Liāna Apina norāda uz kazas piena vērtīgajām īpašībām: „Kazas piens ir vērtīgs ar to, ka tas ļoti labi pārstrādājas cilvēka organismā, arī bērnu un vecu cilvēku organismā. Novājinātiem cilvēkiem tas ļoti labi der. Kazas piena sastāvā ir visas vielas, kas ir nepieciešamas. Pie tam, tās ir dzīvas, līdzsvarotas. Visi vitamīni, olbaltumvielas, aminoskābes labā sastāvā.”