Pārtikas revidents

"Pārtikas revidents". Piektā garša E621

Pārtikas revidents

"Pārtikas revidents". Piektā garša E621

"Pārtikas revidents". Japāņu ēšanas paradumi

Suši analīzes: cik veselīga patiesībā ir šī uzkoda?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No Japānas nākušo uzkodu suši, kas iemantojusi popularitāti arī Latvijā, mēdz uzskatīt par veselīgu un diētisku ēdienu. Lai noskaidrotu, kā ir patiesībā, Latvijas Televīzijas raidījums “Pārtikas revidents” zinātniskā institūta “BIOR” laboratorijā iesniedza Latvijā iecienītāko suši komplektu “Philadelphia Maki” no populārākajiem suši restorāniem “Gan Bei” un “Tokyo City”. Abas suši maltītes tika salīdzinātas ar latviešiem ierastāku pusdienu komplektu no restorāna “Daily”.

Komplektā “Philadelphia Maki” ietilpst astoņi suši, sojas mērce, ingvers un vasabi pasta. Lai saprastu, kādas ir atšķirības starp šo austrumniecisko uzkodu un latviešiem ierastām vērtībām, līdz ar suši analīzēm nodeva restorāna “Daily”  pusdienu komplektu – vistas gaļas gulašu ar kartupeļu biezeni un burkānu salātiem. ''BIOR'' laboratorijā šajos ēdienos tika pētīts olbaltumvielu, sāls un ogļhidrātu daudzums.

Olbaltumvielu daudzums

No analīžu rezultātiem izriet, ka ar pētītajos ēdienos esošo olbaltumvielu daudzumu nav iespējams sasniegt minimālo normu, kas būtu nepieciešama vienā maltītē – proti, 20–30 gramu. Analīzes atklāj, ka suši porcijā no “Gan Bei” olbaltumvielu daudzums ir 11 grami – tātad viena trešdaļa. Savukārt vistuvāk nepieciešamajam minimumam ir pusdienu komplekts no “Daily” – 18 grami.

“Ja mēs ēdam pusdienas, kur ir 18 grami olbaltumvielu, tad kaut kādā brīdī mums tomēr gribēsies ēst. Protams, var jau būt, ka kādam ar to pietiek,” norāda uztura speciāliste Kristīne Podvinska.
 

Vienlaikus uztura speciāliste atzīst, ka vienu maltīti atrauti no kopējā dienas uztura ir grūti vērtēt. Jāskatās, kāds ir uzturs visu dienu kopumā un kādas ir cilvēka vajadzības. Piemēram, sportistiem būs pavisam cits nepieciešamo uzturvielu standarts.

Sāls daudzums

No visiem pārbaudītajiem paraugiem visvairāk sāls ir pusdienu komplektā no restorāna “Daily” – 3,6 grami uz porciju. Suši no “Gan Bei” ir tikai nedaudz mazāk sāls – 3,1 grams. Vismazākais daudzums ir “Tokyo City” suši komplektā, kur ir uz pusi mazāk sāls nekā maltītēs no “Gan Bei” un “Daily”.

Uzturzinātniece Podvinska atzīst, ka reālais sāls daudzums šajos produktos viņu pārsteidz. “Biju šokā, ka tas tiek tik daudz pievienots. Biju pārsteigta par “Daily”, jo man likās, ka viņiem kādu brīdi bija sauklis, ka viņi lieto maz sāls, vairāk dažādās garšvielas. Taču, kā redzams rezultātos, vienā porcijā ir 3,6 grami, kas ir vairāk nekā puse no tā, kas ir rekomendēts dienā (dienas norma ir 5 grami – red.)”.

Kaloriju daudzums

Ogļhidrāti visās porcijās bija līdzīgā daudzumā. Uzturā jābūt 50–60% ogļhidrātu, un tas ir arī tik, cik šajās maltītēs. Analīzes atklāj, ka suši no “Gan Bei” kaloriju ir vismazāk – 336 vienā porcijā. Taču suši no “Tokyo City” un pusdienu piedāvājumā no “Daily” kaloriju vienlīdz daudz.

Uzturzinātniece Podvinska norāda, ka nepieciešamais kaloriju daudzums, tāpat kā olbaltumvielu skaits, katram ir individuāls. Tas atkarīgs no uztura nepieciešamības un mērķiem. “Ja ir mērķis svaru samazināt, arī ēdot suši to var darīt, bet tad mēs attiecīgi varbūt neņemam ne 16, ne 24 gabaliņus, paņemam astoņus”. Tātad der ievērot labi zināmo, taču būtisko atziņu no Japānas – lai ko arī ēdam, pats galvenais ir nepārēsties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti