Sēnes Latvijas mežos: Sarkstošā mušmire - ēdama

Katru dienu pa sēnei, kas aug Latvijas mežos. Latvijas Radio programma „Labrīt” piedāvā jaunu rubriku kopā ar Dabas muzeja mikoloģi Initu Danieli. Viņa sēņos kopā ar korespondenti Sintiju Amboti. Eksperte stāsta par sēņu izskatu, izmantošanu pārtikā, garšu, labākajām augšanas vietām, kā arī to interesantajiem nosaukumiem. 

Šoreiz plašāk par sarkstošo mušmiri, kas ir pat ēdama.

Sarkstošā - tāpēc ka sēnes mīkstums sārtojas, un gredzens uz kātiņa ir rievains, var redzēt smalkas rieviņas.

Lai cik tas nebūtu dīvaini, sarkstošā mušmire ir ēdama. Latvijā ir dažas ēdamas mušmiru sugas, un šī ir viena no tām,” stāsta Daniele.

Sēnes Latvijas mežos: Sarkstošā mušmire - ēdama

    Taču mušmires ēšanai var lasīt tikai ļoti labi sēņu pazinēji, kuri ir pilnībā pārliecināti, ka tā ir tā, nevis cita sēne. Piemēram, sarkstošā mušmire ir ļoti līdzīga pantermušmirei, taču tai mīkstums nepaliek sārts, gredzens uz kāta ir gluds un cepures mala – rievota.

    Sarkstošā mušmire ir garšīga, ēdama sēne, saka eksperte, atzīstot, ka pati viņa šīs sēnes nelasa, jo, lai gan ēdama, vārds „mušmire” atbaida.  

    „Nogaršoju, konstatēju, ka ir laba, bet nelasu. Nekādas īpašas smaržas vai garšas tai nav. Mušmiru gadījumā gan garša nav noteicējs, jo pasaules indīgākā sēne - zaļā mušmire garšojot pēc riekstiem, es gan neesmu pārbaudījusi, es ticu šajā gadījumā. Mušmires uz garšu nevajadzētu pārbaudīt,” saka Daniele.

    Sarkstošā mušmire ir ēdama, tikai tā ļoti labi jāpazīst un par to jābūt pilnībā pārliecinātam, uzsver eksperte.  

    Kļūda rakstā?

    Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

    Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

    Veselība
    Dzīve & Stils
    Jaunākie
    Interesanti