4. studija

Bailēs no «sociālā» dzīvokļa

4. studija

4. studija

Restorānu piedāvājumos bērniem – neveselīgi ēdieni

Dodoties paēst ar ģimeni ārpus mājas, tiek sagaidīts  no labas kvalitātes produktiem pagatavots veselīgs ēdiens. Taču, kā norāda vecāki, un ko nenoliedz restorānu pārstāvji - bērniem paredzētajās ēdienkartēs atrast ko veselīgu esot praktiski neiespējami. 

Elīna, kas ikdienā cenšas bērnus barot veselīgi, stāsta: “Pārsvarā es mājās gatavoju pati un cenšos gatavot no svaigiem produktiem, pusfabrikātus neizmantoju.” Taču dažkārt gadās doties ēst ārpus mājām, kur tik veselīgs ēdiens gan netiek piedāvāts. "Kādēļ šādās sabiedriskās ēstuvēs zem nosaukuma “Bērnu ēdienkarte” ir tik daudz neveselīgu produktu kā frī kartupeļi, vistas cīsiņi, nageti?" neizpratnē ir Elīna.

“Ja bērnam iedod šādu ēdienkarti un ir iespējams izvēlēties vai nu dārzeņus, vai tur visādi fritēti brīnumi, protams, viņš izvēlēsies to, kas ir krāsaināks, piemēram, frī kartupelīši smaidiņa formās,“ Elīna norāda.  

Kā norāda restorānu “Čili Pizza” pārstāve, bērnu ēdienu piedāvājumi sastāv no trim mazām piciņām, frī kartupeļiem, saldajām pankūkām. Jautājot, vai bērniem komplektos ir arī kādi salāti vai kaut kas veselīgāks, atbilde ir noliedzoša.

“Jā, ir bērnu ēdienkarte, ir bērnu stūrītis,” uzsver arī restorānu tīkla “Vairāk Saules” pārstāve. Taču piedāvātie ēdieni ir ravioli ar sieru, vista ar biezeni un mērci, kā arī čīzburgers.

Savukārt restorāna “AndaVella” pārstāve pati atzīst, ka speciāli bērniem paredzētie ēdieni nav veselīgi, tie ir frī kartupeļi, nageti, burgeri.

Grēviņu ģimene, kurā aug divas atvases, ir piedzīvojusi kā labus, tā sliktus brīžus restorānos, turklāt viņi novērojuši, ka daudzās vietās nemaz neesot bērnu ēdienkartes, tomēr visu esot iespējams sarunāt. “Mums ir bijusi laba pieredze, ar to, ka bērnam tiek vienkārši pagatavots biezenītis,” atminas dīdžejs Toms Grēviņš. 

Tomēr viņš pastāsta arī par kādu negatīvāku gadījumu, kad ģimene apmeklējusi restorānu, kas esot viens no labākajiem Latvijā, bet, atšķirībā no iespaidīgās pieaugušo ēdienkartes, piedāvājums bērniem esot bijis vājš. Vecākus izbrīnīja, ka piedāvājumā ir produkti, kas, ja atrastos šī restorāna pamatēdienkartē, radītu neizpratni ikvienam apmeklētajam.

Laura Grēviņa norāda, ka arī šķietami neveselīgus ēdienus var pagatavot veselīgi. Tiesa, bērni mēdz būt izvēlīgi un, iespējams, tādēļ restorāni cenšas piedāvāt to, ko ēstu vairums.

Viņa norāda, ka kafejnīcas un restorāni izvēlas ēdienu, kas bērniem patiks: “Pārsvarā, es papētīju, ir vistas zupa ar makaroniem, tad ir burgers, vistas nageti, kartupelīši, pica ar sieru. Tās tiešām ir, visticamāk, tās lietas, ko bērni neizbrāķēs un ēdīs.”

Taču Grēviņu ģimene ir pārliecināta, ka bērniem dažreiz jau drīkst ļaut apēst arī ko neveselīgu, galvenais, lai tas nekļūst par ieradumu. Kaut gan gadās, ka mājās tiek ēstas picas vai pelmeņi, tas tiek gatavots tikai tad, ja trūkst laika vai mājās nav mammas.

“Kafejnīca un restorāns jau nav tā vieta, kur mācīties veselīgi ēst, manuprāt, tas ir mājās jādara, mājās un skolā, bērnudārzā,” norāda Laura. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Veselība
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti