Sadaļas Sadaļas

4. studija

Vai Limbažu-Valmieras ceļa remontdarbu veicēji ievazājuši latvāņus?

4. studija

Kā bankas rīkojas, ja pamana, ka jūsu «konts nav aktīvs»?

Kuri pārtikas produkti atsaukti veselībai bīstamas satāvdaļas dēļ?

Pupiņu sveķus atrod arī pārtikā Latvijā; PVD kancerogēnās vielas izmantotājus neatklāj

Jūlijā Pārtikas un veterinārais dienests saņēma informāciju par pārtikas izejvielas – ceratoniju pupiņu sveķu (E410) piesārņojumu ar etilēna oksīdu, bet pēc tam šo izejvielu saturošos produktus no tirgus atsauca. Tiesa, konkrētus ražotājus un produktus, kur šis etilēna oksīda piesārņojums ir bijis Latvijā, dienests neatklāja.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesore Inga Ciproviča sacīja, ka E410 ir pārtikas piedeva ar nosaukumu “ceratonija augļu sveķi”, ko ražotāji pazīst ar nosaukumu “baltās akācijas sveķi”: "Tā ir pārtikas piedeva, ko izmanto gan kā stabilizētāju, gan kā biezinātāju. Kopumā šai piedevai ir struktūras veidošanas funkcijas pārtikā."

Produktu saraksts, kur var pievienot šo pārtikas piedevu, ir plašs: piena produkti, miltu konditorijas izstrādājumi, gaļas produkti. Bet kas ir šis etilēna oksīds un cik tas ir bīstams cilvēka veselībai?

Ciproviča: "Etilēna oksīds ir ķīmiska viela, ko lauksaimniecībā izmanto kā pesticīdu, to izmanto arī kā dezinfektantu, lai nomāktu pelējuma attīstību, arī salmonellu augšanu. Kā pesticīds vai dezinfektants etilēna oksīds Eiropas Savienībā netiek lietots, tā lietošana ir aizliegta, bet trešās pasaules valstīs to diezgan dažādi pielieto jau pieminētajās lauksaimniecības un arī pārtikas nozarēs. Tā ir ļoti nevēlama viela, toksiska viela, tai ir ļoti dažādas iespējamās blaknes, protams, tā ir kancerogēna."

Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas uzraudzības departamenta direktors Ernests Zavadskis uzsvēra: "Šajā gadījumā tas ir saistīts ar to, ka specifiskas izejvielas tiek importētas no trešajām valstīm, jo ražošanas procesā to nevar aizstāt ar citām izejvielām. Periodiski veicot kontroles, konstatē pesticīdu atliekas virs normas. Šajā gadījumā, kā mēs to esam uzzinājuši, viens no lielākajiem Vācijas izejvielu ražotājiem, veicot kontroli, pats konstatēja, ka viņu saražotajai produkcijai, kas citiem uzņēmumiem ir izejviela, satur etilēna oksīdu virs noteiktās normas."

Uz jautājumu, kāpēc netiek nosaukti konkrētie ražotāji un pārtikas produkti, kas ir atsaukti no tirdzniecības, Ernests Zavadskis atbildēja:

"Kāpēc mēs nesaucam uzņēmumus? Nesaskatījām risku patērētāju veselībai. Konkrētā izejviela netika izmantota lielos daudzumos, pie tam bieži vien tika izmantota kā sastāvdaļa citām izejvielām, tas nozīmē, ka sākotnējā izejviela tika šķaidīta, piemēram, astoņas reizes un pēc tam niecīgos daudzumos tika pievienota gala produktam."

Viņš sacīja, ka Pārtikas un veterinārais dienests, saņemot šo informāciju, ļoti ātri reaģēja un apzināja visus pārtikas ražotājus, kas izmantoja šo pārtikas piedevu, un produktus izņēma no aprites. No izņemtajiem produktiem tikai nelielai daļai sastāvā tika konstatēts etilēna oksīds.

"Gatavā produktā konkrētās vielas koncentrācija ir tik maza, ka to nav iespējams noteikt ar esošajiem laboratoriskajām kontroles metodēm. Mēs teorētiski zinām, ka niecīgi, mikroskopiski daudzumi, ko nevar noteikt ar esošajām metodēm, kas ir mūsu rīcībā, tur varētu būt, tāpēc piesardzības nolūkos mēs organizējām produktu atsaukšanu," teica Zavadskis.

Savukārt Ciproviča sacīja, ka katrai valstij ir ļoti dažāda pieeja: "Jautājums ir tieši par to, cik patērētājam ir jābūt zinošam un kā patērētājs šo informāciju iegūst. Šobrīd, sākot jau no jūlija vidus, kad Eiropas Komisija ir pieņēmusi šo lēmumu par pārtikas produktu izņemšanu no apgrozības, kas satur šo etilēna oksīdu, patērētājiem, uzzinot šādu informāciju, vienmēr rodas jautājums, kas tie ir par produktiem. Tādējādi gribētu teikt, ka patērētājiem būtu jāzina tie produkti, kas šo piesārņoto vielu saturējuši."

Zavadskis uzsvēra, ka konkrētus produktus nosauc tikai tad, kad pastāv apdraudējums patērētāju veselībai: "Mūsu skatījumā šis gadījums nekvalificējas šādai kategorijai."

Konkrētus ražotājus un produktus Pārtikas un veterinārais dienests atteicās atklāt, jo uzskatīja, ka šajā gadījumā tas neesot nepieciešams, turklāt nepārdomāti paziņojumi sabiedrībā var izprovocēt absolūti loģiskas, bet nevajadzīgas reakcijas uz notikumu, kad tiek stigmatizēti vai nu produkti, produktu grupas, vai ražotāji un rodas absolūti nepamatots uztraukums.

Ciproviča sacīja, ka pastāv ļoti dažādas pieejas:

"Ja mēs runājam par Eiropas valstu pieredzi, piemēram, Francija ir izveidojusi šo sarakstu, kurā ir bijis konstatēts etilēna oksīds, un tas nav bijis saistīts tikai ar pārtikas piedevu lietošanu. Piemēram, Indijas sezama sēklas ir saturējušas etilēna oksīdu, arī ingvers, un viņi ir izveidojuši šādu sarakstu, kas ir publiski pieejams. Līdzīgi piemēri ir bijuši Beļģijā un Holandē, kas bija vienas no tām iniciatorēm jau no pagājušā gada septembra jautājumā par etilēna oksīdu, par šīs vielas analīžu noteikšanu un patērētāju informēšanu."

Zavadskis izteicās, ja produkts saturētu piesārņojumu virs normas, tiktu nosaukta gan partija, gan produkta nosaukums un arī tiktu sniegtas rekomendācijas, kā rīkoties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt