Profesore Eniņa: Rabarberus drīkst ēst arī pēc Jāņiem

Bieži dzirdētais ieteikumus, ka rabarberi pēc Jāņiem kļūst kaitīgi un tad tos vairs nedrīkst ēst, nereti tiek pārprasts. Kā skaidroja farmācijas doktore, profesore Vija Eniņa – pēc Jāņiem nav vēlams ēst rabarberus, kas auguši nepārtraukti no pavasara. Ja nogriež pāraugušos kātus un audzē citus, jaunos dzinumus var ēst visas vasaras garumā.

Jāņi nav strikta robežlīnija, pēc kuras rabarberi tūlītēji kļūst kaitīgi. Izšķirošais rādītājs ir tas, vai zaļie kāti ir pārauguši un kļuvuši kokaini.  

“Ja ēdīs tādus kātus, kas ir kā ar zāģi zāģējami, tie būs kaitīgi. Visa sūreņu dzimta, pie kuras pieder arī rabarberi un skābenes, uzkrāj skābeņskābes sāļus kristāliņu veidā,” skaidroja profesore Eniņa. Mazie kristāliņi, nonākot cilvēka ķermenī, var, piemēram, veicināt nierakmeņu veidošanos.

Kamēr rabarbera kāts vēl ir maigs, mīksts, tikko sācis savu veģetāciju un neko kaitīgu savās šūnās nav uzkrājis, tos var ēst droši, norādīja farmācijas doktore.

Pēc Jāņiem vecos kātus vajag izraut, lai aug jaunie. Tos atkal drīkst droši ēst.

“Tāpat ir ar skābenēm – nogriež nost veco ceru, lai aug jaunās lapiņas. Lūdzu, tās ēd uz veselību,” teica profesore, piebilstot, ka vasarā gan rabarberi un skābenes zaudē savu aktualitāti, jo tad dārzā parādās citi zaļumi un ogas: “Tie vairāk ir pavasara kārumi”.  

LSM.lv piedāvā vairākas saldēdienu receptes, kurās izmantojami rabarberi: rabarberu biezenis ar iebiezināto pienu, rabarberu zupa ar klimpām, viltotā rabarberu plātsmaize.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Veselība
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti